VIVA onderzoekt: ruim de helft van de vrouwen vindt vaginale klachten taboe

vaginale klachten

Ruim de helft van de vrouwen heeft weleens last van vaginale klachten. De meest voorkomende klacht is jeuk. Maar ermee naar de dokter gaan? Ho maar.

In opdracht van VIVA deed Motivaction onderzoek onder vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de vrouwen weleens last heeft van vaginale klachten, zoals jeuk (25 procent), overmatige afscheiding (21 procent) of een onaangename geur (21 procent). Slechts de helft van de vrouwen gaat met dit soort klachten naar de huisarts, en dat terwijl onbehandelde klachten kunnen leiden tot verergering van de klachten en in sommige gevallen zelfs tot onvruchtbaarheid.

Taboe doorbreken

Praten over vaginale klachten met anderen doen vrouwen liever niet (75 procent) terwijl juist een zekere mate van openheid ervoor kan zorgen dat je er op tijd bij bent. Op basis van het onderzoek ging de VIVA-redactie op zoek naar de verhalen achter deze cijfers. Waarom is het thema nog altijd zo’n taboe? Waarom gaan de meeste vrouwen met bijvoorbeeld een jeukend oog wel direct naar de huisarts maar stellen we dat bij jeuk aan de vagina zo lang mogelijk uit? ‘Wij willen als VIVA maatschappelijk relevante issues aan de kaak stellen en een rol spelen in het doorbreken van taboes door verhalen van vrouwen te delen en experts aan het woord te laten. Bijvoorbeeld op VIVA.nl,  via social media en natuurlijk in ons weekblad. Daarvoor gebruiken we onze eigen ervaringen, maar laten we ook voorafgaande aan de publicatie, onderzoek uitvoeren naar onderwerpen die doorgaans onderbelicht blijven,’ zegt Debby Gerritsen, hoofdredacteur van VIVA.

In VIVA 6 vind je een uitgebreide reportage hierover, met behalve advies van een arts en seksuoloog ook openhartige verhalen van vrouwen over de klachten, het gevoel van schaamte en de negatieve effecten op hun seksleven. Hiermee willen we dit gevoelige onderwerp op de kaart zetten én het taboe eromheen doorbreken.

VIVA 6 ligt vanaf woensdag 7 februari – met twee verschillende covers – in de winkel. Online bestellen kan ook.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «

Beeld iStock