VIVA’s spreekuur: scheetleed & meer gênants down under

Aambeien, riekende afscheiding, overmatige winderigheid… Geen onderwerpen die je eventjes met vriendinnen bespreekt net voor je een stokbroodje met olijventapenade pakt. Gelukkig kent VIVA goede artsen die geen vraag gek of ongepast vinden. Zit je met iets waar je graag advies over wilt van een ‘vagina-dokter’? Dan hebben we goed nieuws. Je hoeft er de deur niet voor uit, want vanaf vandaag t/m 4 juni houdt gynaecoloog Bram ter Harmsel voor VIVA-lezers spreekuur op het VIVA-forum.

Breng hier een bezoekje aan de Vulvapoli op het forum en stel je vraag!

Vragen
VIVA ging je alvast voor en stelde een paar vragen aan Dokter Bram:

Ik heb last van aambeien. Wat kan ik daar zelf aan doen zonder naar de dokter te hoeven?
In de anus zitten bloedvaten die samen met de kringspieren ervoor zorgen dat de anus kan worden afgesloten en we onze stoelgang kunnen ophouden. Maar die bloedvaten kunnen opzwellen met aambeien als resultaat. Gynaecoloog Ter Harmsel: “Aambeien worden veroorzaakt door verhoogde druk en heel veel persen. Zwangere vrouwen hebben er vaak last van. Als de aambeien klein zijn en je weinig last hebt, kun je er aambeienzalf op smeren. Als ze niet weggaan of als je er veel last van hebt, kun je ze bij een arts laten afbinden. Vervolgens vallen ze eraf.”

Is het normaal dat ik last heb van urineverlies tijdens penetratie?
Ja hoor, dat is normaal. Gynaecoloog Ter Harmsel: “De blaas zit aan voorkant van vagina. Als die vol is, kan er tijdens penetratie druk ontstaan tegen je blaas waardoor je plas ophouden lastiger wordt. Eerst plassen, dan vrijen dus.”

Ik hang altijd boven het toilet, maar nu hoorde ik van iemand dat je daar blaasontsteking van kunt krijgen. Klopt dat?
Gynaecoloog Ter Harmsel kan er kort over zijn: “Zitten of hangen geeft allebei weinig kans op blaasontsteking.” Circa negentig procent van de blaasontstekingen wordt namelijk veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, een bewoner van de menselijke darm. Maar hij is niet vies van een reisje en verhuist soms van het gebied van de anus naar de urinewegen met blaasontsteking als gevolg. Daarom moet je niet van achter naar voren je billen afvegen, maar andersom.”

Tijdens sex laat ik weleens een vaginaal scheetje, kan ik dat voorkomen?
Nope. De vagina laat helaas soms van zich horen tijdens sex. Gynaecoloog Ter Harmsel: “Als je een vaginale scheet laat, komt dat doordat er lucht meekomt tijdens de penetratie en die lucht moet er weer uit.” Vaginale windjes komen ook voor buiten de slaapkamer. “Vrouwen die tijdens de bevalling zijn ingeknipt en bij wie het niet goed is geheeld, hebben een grotere opening. Hierdoor komt er makkelijker lucht binnen, vaak tijdens het sporten. Een tampon kan dan een oplossing zijn.”

Meer vragen en antwoorden van gynaecoloog Bram ter Harmsel lees je deze week in VIVA.

Beeld: Studio5982, Tom ten Seldam