Voedingstips voor jou en je kat

Tijdens de wintermaanden ook vaak last van een continue loopneus, een rillerig gevoel en veel spierpijn? VIVA geeft voedingsadvies om gezond de winter door te komen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kat. Want dat lieve beestje kan tijdens de koudste maanden van het jaar ook wel wat extra aandacht gebruiken!

Neem vitamine D
In de winter wordt er een grote aanslag gedaan op onze weerstand, omdat we het lekkere zonnetje moeten missen voor de vitamine D. Deze moet je dus zelf aanvullen. Dit kan door een voedingssupplement of door af en toe een vet visje te eten. Vitamine D zit ook in vlees en eieren en wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ook voor poezen is vitamine D erg belangrijk. Het is namelijk nodig voor de opbouw en voor het gezond houden van de botten.

Drink veel water
Het is misschien niet het eerst waar je zin in hebt in de winter, maar drink juist nu veel water. Door de verwarming die in de winter vaak hoog staat, droogt je lichaam sneller uit wat te herkennen is aan schrale lippen en een doffe huid. Ook katten moeten voldoende water drinken. Een volwassen kat die uitsluitend droge brokjes eet, zou minimaal ca. 150 ml water per dag moeten drinken. Te weinig vocht kan zorgen voor blaasgruis of een ander probleem aan de urinewegen, want dan plast je kat te weinig. Bevorder het drinken door op meerdere plekken in huis bakjes water neer te zetten en deze elke dag te verversen.

Eet niet te veel
Het duurt nog even voordat je in bikini moet en de feestdagen zijn vaak grote schransfestijnen; er wordt in de winter dus genoeg gegeten. Maar pas wel op dat je niet te veel eet. Niet alleen kom je dan kilo’s aan, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Ook voor katten is overgewicht slecht voor hun gezondheid. Te dikke katten hebben namelijk een groter risico op o.a. het ontstaan van suikerziekte, sterke overbelasting van gewrichten en een verhoogde kans op kanker. In de winter bewegen ze over het algemeen minder en verbruiken ze dus ook minder calorieën. Let daar op met het geven van extra voeding en snoepjes.

Zorg voor voldoende zink
Een powerstofje dat goed van pas kan komen in de winter is zink. Dit activeert namelijk meer dan 200 hormonen en enzymen en verhoogt de kracht van je immuunsysteem. Eet daarom in de winter extra melk-, vlees-, en visproducten. Ook voor je kat is zink erg goed. Mineralen geven je kat sterke tanden en botten en zorgen voor een goede stofwisseling.

Voeding van Perfect Fit™

In de kattenvoeding van Perfect Fit™ zitten alle ingrediënten die jouw kat nodig heeft om deze winter gezond en fit door te komen. Bovendien is elk van de zeven soorten voeding op maat gemaakt voor een bepaald type kat. De voeding matcht daarom perfect met het karakter van jouw kat en zijn individuele levensstijl, gedragskenmerken en fysieke eigenschappen die passen bij zijn levensfase.

Beeld: magone / 123RF Stockfoto