Voor de kat z’n nut: wat we kunnen leren van katten

rebecca_site

Als kat heb je het goed voor elkaar: je eet, je slaapt en je krijgt altijd aandacht, als je daar maar lang genoeg om vraagt. We kunnen dus nog best het een en ander leren van onze pluizige dierenvriendjes. Ik heb mijn kat enkele dagen geobserveerd en presenteer hierbij: alles wat we kunnen leren van katten.

Door: Rebecca Hagens

Behandel jezelf zoals je zelf behandeld wilt worden
Wees vriendelijk maar duidelijk over de manier waarop anderen je moeten behandelen. Kijk maar naar mijn kat: ze wil geaaid worden, dus wrijft ze net zo lang langs mijn been tot ik haar ga aaien. Zodra ze er klaar mee is, slaat ze met haar nagels uit naar mijn hand, zodat het meteen duidelijk is dat ik moet ophouden. Anderen onderwijzen en grenzen stellen.

Ga zonder angst
Klim tot hoge plaatsen – zoals boven op de koelkast – zelf als je geen idee hebt hoe je weer naar beneden moet komen. Ga waar je wilt in het leven en wees niet bang voor de gevolgen. Er komt altijd wel een oplossing voor eventuele problemen. Zoals in dit geval ikzelf, die haar weer netjes naar beneden tilt.

Eigen ruimte
Zolang ik ervoor zorg dat ze genoeg eten heeft en ik haar op tijd aandacht geef, is mijn kat enorm leuk gezelschap. Maar maak ik haar zomaar wakker, zet haar naar buiten of laat de hond uit het niets in de woonkamer, dan reageert ze niet of nauwelijks op me voor een langdurige periode. Ze maakt graag aan me duidelijk dat ik haar omgeving niet moet verstoren en haar gewoon met rust moet laten als ze dat wil. Doe ik dat niet.. Ach, ik had eigenlijk toch al nieuwe gordijnen nodig.

De wereld is een krabpaal (of wat jij dan ook nodig hebt)
Jeukende nagels maar geen krabpaal in de buurt? Mijn kat doet er niet moeilijk over. Bij het gebrek aan een echte krabpaal voldoet de bank, de stoel, de kast of de deur eveneens. Dit principe kun jij ook prima toepassen in jouw leven. Is er een probleem en staat de voor de hand liggende oplossing niet tot je beschikking? Wees inventief en zoek een andere oplossing. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Zorg ervoor dat niemand je kan vergeten
Hoe maak je een onuitwisbare indruk? Door te staren, onafgebroken en eindeloos. Heb je aandacht, eten of iets anders essentieel nodig? Breek nooit oogcontact, knipper niet en in een oogwenk doet iedereen wat je wilt. Alles om maar van dat gestaar af te komen. Je kunt het staren overigens ook gebruiken als je gewoon iemand – zoals een hond – wilt pesten.

Uiterlijk maakt wel degelijk uit
Mijn kat likt zichzelf vijf keer per dag schoon met een reden. Als ze zich schoon en mooi voelt, zit ze ook beter in haar vel. Ik geef mijn stoere kat ook geen roze glitterbandje, haar halsband is immers een reflectie van haar persoonlijkheid. En dat geldt ook voor ons. Draag naar hoe je je voelt en wees je eigen persoon. Als jij je mooi en lekker in je vel voelt, straal je dat ook uit.

Laat je niet leiden door anderen
Mijn kat heeft me nodig voor water en voer. Behalve die dingen redt ze zich prima alleen. Ze heeft mij niet nodig om haar te vertellen wat ze moet doen of hoe ze zich moet voelen, dat kan ze helemaal zelf. Laat je in je leven niet leiden door wat anderen zeggen of denken. Steek je staart in de lucht en tred trots door het leven.

Nee is geen optie
Mijn kat heeft nu honger en blijft net zolang mauwen tot ik opsta en haar eten geef. Ze gaat net zo lang naast de kattenbak plassen tot ik die verschoon. En het maakt haar niet uit dat ik moet plassen, mijn kat ligt nu lekker en wil een dutje gaan doen. Ik zal het dus even moeten ophouden. Net als mijn kat hou ik duidelijk voor ogen wat ik wil en ga door tot ik het heb.

Hou het meeste van jezelf
Doe de dingen die jij belangrijk vindt en die jou interesseren. Maak je zelf altijd je eerste prioriteit. In het leven draait het er toch het meest om dat jij gelukkig bent? Je moet er in eerste instantie voor zorgen dat je zelf lekker in je vacht zit. Daarna kun jij je pas om anderen gaan richten.

Op je pootjes terecht komen
Je komt altijd op je pootjes terecht als je valt. Hou niet vast aan het vallen of het mislukken. Dat overkomt toch iedereen weleens? Als het mijn kat gebeurt, gaat zij de situatie niet analyseren, medelijden hebben met zichzelf of iemand anders er de schuld van geven. Ze valt. Punt. En vervolgens loopt ze weg alsof de wereld van haar is. Wat ook zo is natuurlijk.

Beeld: iStock