Vooral veel vrouwen ervaren bijwerkingen van coronavaccins

coronavaccins

Het wachten op het coronavaccin duurt lang. Ben je eindelijk ingeënt, ervaar je ineens veel bijwerkingen en ben je nóg niet fit. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen die het coronavaccin al hebben gehad, blijkt. Farmaceuten staan voor een groot raadsel, want waarom mannen minder tot geen last van bijwerkingen hebben is hen onduidelijk.

Uit onderzoek van Investico blijkt wel dat de farmaceuten geen rekening gehouden hebben met sekse bij het onderzoeken van het vaccin. En dat is ‘een gemiste kans’ luidt het onderzoek, gezien mannen en vrouwen kennelijk anders reageren op de stof.

Coronavaccins

Investico is het onderzoeksplatform voor Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer. Het platform keek naar de proeven die er gedaan zijn voor de vijf huidige vaccins uitbracht werden. Opvallend is dat geen enkel van deze vaccins de verschillende uitwerkingen bij mannen en vrouwen  heeft onderzocht.

Bijwerkingen

En dat is jammer, gezien juist vrouwen meer bijwerkingen ervaren. Uit het totaal van de 26.000 meldingen hiervan blijkt dat maar liefst 86,6 procent vrouw is. De genoemde bijwerkingen zijn voornamelijk trombose in combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes in het bloed.

Kleinere dosis

‘Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt’, zegt Lareb-directeur Agnes Kant tegen RTL. ‘Ervaren ze meer klachten, hebben ze daadwerkelijk klachten, trekken ze eerder aan de bel?’ Hoe de bijwerkingen ingeperkt kunnen worden is nog niet duidelijk. Wellicht dat een kleinere dosis van het vaccin helpt, maar hiervoor is meer onderzoek nodig.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

 

Bron: RTL | Beeld: Getty