Mensen maken gipsafdruk van hun vulva om diversiteit te vieren

gipsafdruk vulva

De perfecte vulva bestaat niet. Geen enkele vulva is namelijk hetzelfde, maar toch voelen schrikbarend veel mensen met een vulva zich onzeker over het uiterlijk van hun geslacht. Tijd om die onzekerheid in de ban te doen, dacht het menstruatiemerk Callaly. Ze bedachten een campagne waarin verschillende mensen met een vulva een gipsafdruk van hun vulva laten zien. 

‘We need to talk about vulvas’ luidt de treffende titel van de campagne, en dat is dan ook precies wat we de hoofdrolspelers in de campagne doen. Aan de hand van een gipsafdruk van hun eigen vulva, ontkrachten ze de mythe van de ‘perfecte vagina‘. Het merk moedigt de deelnemers aan hun ervaringen te delen en komt met nieuw lesmateriaal voor ouders en onderwijzers.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Callaly (@mycallaly)

Gebrek aan voorlichting

Hun verhalen gaan over de transitie van geslacht, maar ook de wens om bijvoorbeeld schaamlippen chirurgisch te verkleinen. Ze lieten allemaal een gipsafdruk van hun vulva maken om de wereld te laten zien dat geen enkele vulva hetzelfde is en diversiteit gevierd mag worden. De deelnemers vertellen ook hoe pornografie en het gebrek aan fatsoenlijke seksuele voorlichting onzekerheid over het uiterlijk van hun geslacht in de hand werkte.

Abnormaal

Wat meer openheid over dit onderwerp blijkt geen overbodige luxe. Callaly ontdekte in een onderzoek dat ruim een derde van de mensen tussen de 16 en de 35 jaar zich ooit afvroeg of haar vulva abnormaal was. 40% van de ondervraagden tussen de 16 en de 24 jaar geeft aan graag een ‘symmetrische, nette’ vulva te willen. 22% van de ondervraagden tussen de 16 en 24 jaar en 15% van de ondervraagden tussen de 24 en 35 jaar overwoog ooit iets aan de vulva te veranderen – zij het met een ingreep of zelfs bleek.

Laten we hopen dat campagnes als deze iedereen met een vulva helpt die onzekerheid weg te nemen.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Glamour UK | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.