Waar de witte vlekjes op je nagels vandaan komen (en nee, het is geen calciumtekort)

witte vlekjes nagels

Waarschijnlijk heb jij er ook weleens last van (gehad): witte vlekjes op je nagels. Hoe kom je eraan? En wat is het eigenlijk?

We halen meteen maar de onduidelijkheid uit de lucht: de witte vlekjes wijzen niet op een tekort aan calcium, zoals je vast weleens is verteld. Je nagels zijn namelijk opgebouwd uit keratine. Een tekort aan calcium heeft dus niets te maken met hoe je nagels eruitzien.

Wat is het dan wel?

De witte vlekjes hebben eigenlijk de naam leukonychia en worden door niets minder veroorzaakt dan stoten. Omdat je nagel heel langzaam uitgroeit is het vaak lastig om de link te leggen aan welk moment van stoten je je vlekjes te danken hebt. Ze kunnen namelijk pas weken later tevoorschijn komen. De vlekken lijken bij ouderen minder vaak voor te komen dan bij kinderen, waarschijnlijk omdat kinderen door het spelen hun nagels vaker stoten.

Het zou ook kunnen dat de vlekjes worden veroorzaakt door een tekort aan zink. Vermoed je dat je hier last van hebt? Slik dan wat extra zink of eet wat vaker een banaan, die zijn rijk aan zink. Helpt het niet en denk je ook dat de vlekken niet door stoten komen? Dan is het verstandig langs je huisarts te gaan.

What to do?

Om te voorkomen dat je witte vlekken op je nagels krijgt, zul je je nagels zo min mogelijk moeten stoten. Nagellak kan eventueel helpen de vlekjes te verbergen.

Lees ook: 

Altijd onder de blauwe plekken: hoe kan dat?
6 vragen over scheren down under beantwoord

Beeld iStock