Waarom een goede band met je grootouders je gelukkiger kan makenVrienden kun je uitzoeken, familie kríjg je. En dat kan goed uitpakken, maar het kan ook totaal niet klikken. Onderzoekers van de universiteit van Oxford onderzochten het belang van een goede relatie met je grootouders, en die blijkt, ook long-term, veel invloed te hebben. Want dit kunnen de gevolgen zijn als je géén hechte band met ze hebt.

 1. Meer moeite met lastige situaties
  Een hechte band met je groothouders helpt je om beter met moeilijke situaties om te gaan. Dus als ouders bijvoorbeeld gaan scheiden, kan het helpen om de vervelende effecten van het uit elkaar gaan van de ouders te minimaliseren. Dat komt ook doordat kinderen die veel contact hebben met hun opa en oma, minder emotionele- en gedragsproblemen hebben.
 2. Grotere kans op depressie
  In 2007 toonde een onderzoek aan dat jong volwassenen met een sterke band met de grootouders, minder depressieve symptomen hadden, zéker als de band ook goed was met hun ouders. Het lagere risico op een depressie bij goed contact geldt overigens ook voor de grootouders; hun goede band met kleinkinderen helpt ze ook hierbij.
 3. Moeilijkere relatie met ouders
  Een slechte band met een opa en oma kan ervoor zorgen dat de band met de ouders ook minder goed is. Grootouders kunnen ouders en kleinkinderen namelijk helpen om dingen beter te begrijpen of het net even anders te zien, omdat ze hun kinderen en kleinkinderen goed kennen, en zelf een hoop levenservaring hebben.
 4. Een negatiever beeld over ouder worden en oudere mensen
  Onderzoek uit België wijst uit dat kinderen die veel tijd doorbrengen met hun opa en oma, zich beter op hun gemak voelen bij ouderen en een positiever beeld hebben van ouder worden. Dat zou komen omdat ze zich, door de tijd die ze samen doorbrengen, meer op hun gemak voelen bij ouderen en daarom een positiever beeld erbij hebben.
Bron: Famme| Beeld: iStock

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.