Waarom je het geluid van je eigen stem zo vervelend vindt

eigen stem vervelend

Het is altijd zo vreemd wanneer je jezelf terughoort op je voicemail of op een filmpje. Klinkt je stem echt zó? Er blijkt een reden voor te zijn waarom we onze stem niet herkennen en waarom we ‘m ook vaak niet mooi vinden.

Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London, legt uit: “Wanneer je mensen hoort praten, reizen de geluidsgolven door de lucht naar je oren, waar ze je trommelvlies vibreren. Je brein zet die golven dan om in geluid. Wanneer je echter jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden.”

Je stem klinkt anders op een opname dan je denkt omdat je stembanden op dat moment niet meetrillen. Je krijgt het geluid alleen via je oren binnen. “Als je praat, horen anderen je via die ene bron, maar bij jezelf reist het geluid door je hoofd. Het gaat rond je sinussen, door alle lege ruimtes in je hoofd en door het midden van onze oren. Daarom klinkt het anders dan wat je omgeving hoort,” zegt Birchall.

Niet om aan te horen

Maar hoe komt het dan dat we onze eigen stem zo vervelend vinden? “We zijn verrast en teleurgesteld als we onze eigen stem horen op een opname”, legt Birchall uit. “Dat gebeurt immers zelden, en we zijn zo gewend aan de manier waarop onze stem in ons hoofd klinkt, ook al is dat geluid eigenlijk vervormd. We bouwen ons zelfbeeld op rond wat we horen, niet rond de realiteit. Als we dan een opname beluisteren, lijkt het alsof we onszelf niet meer (her)kennen.”

Chirurgische ingreep

Als je je eigen stem écht niet kan verdragen zijn er enkele manieren om er wat aan te doen. Een logopedist of stemcoach kan je bijvoorbeeld helpen. “Ze kunnen de cadans, de hoogte en het ritme van je stem verbeteren door specifieke oefeningen. Het is zoals kinesitherapie, maar dan voor je stembanden. En in uiterste nood kan er ook chirurgisch ingegrepen worden en kan de stem hoger of lager gemaakt worden. Dat doen ze ook bij operaties om het geslacht te veranderen.”

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomeraanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron HLN.be | Beeld Sanoma Beeldbank