Waarom je je ook in moet smeren als je achter glas zit

insmeren achter glas

Insmeren wanneer je de auto instapt of wanneer je thuis achter het glas lekker zit weg te dutten: waarom zou je, aangezien je niet kan verbranden? Toch is het wel verstandig ook dan zonnebrandcrème op te smeren.

Achter het glas kan je inderdaad niet verbranden – helaas, we worden er ook niet bruin van – maar er is wel een andere belangrijke reden om je in te smeren. Door je in te smeren, bescherm je jezelf tegen huidkanker, rimpels en ouderdomsvlekken. Dermatologe Ria Willemsen legt het uit. “Zonlicht geeft ultraviolet A (UVA)- en ultraviolet B (UVB)-stralen af. Een teveel van die straling veroorzaakt kanker, wat het grootste gevaar is. Maar daarnaast doet UVA de huid ook verouderen, en zorgt deze voor rimpels en ouderdomsvlekken. UVA-stralen gaan ook door glas, wat veel mensen niet weten. Wie aan het raam zit beschadigt dus ook zijn huid. UVB-straling komt niet door glas heen. Dat type straling is wel de grootste oorzaak van verbranden.”

Smeren, smeren, smeren

Achter het glas zitten is minder gevaarlijk voor je huid dan wanneer je deze rechtstreeks blootstelt aan de zon, maar helemaal veilig is het niet, weet de Amerikaanse dermatoloog Dennis Kim. “De meeste mensen denken dat het niet nodig is zich te beschermen tegen de zon als ze in de auto zitten, maar het tegendeel is waar. Vooral de achterruit en zijruiten zijn gevaarlijk.”

Getinte ruiten of zonneschermen zouden de straling wel grotendeels tegenhouden, maar voortaan zullen we onszelf toch maar voorzien van een beetje zonnebrandcrème…

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron HLN.be | Beeld Shutterstock