Waarom je niet voor de zekerheid naar de wc moet gaan

voor de zekerheid plassen

Geef maar toe: voordat je de deur uitgaat ren je nog even langs het toilet om voor de zekerheid een plasje te plegen. Want stel je voor dat je straks ineens moet. Toch is het niet zo handig om naar de wc te gaan zonder dat je echt aandrang hebt.

Gynaecoloog Anne Henderson vertelt aan Good Housekeeping dat voor de zekerheid naar de wc gaan kan leiden tot problemen met de blaas, zeker op de lange termijn. ‘Veel vrouwen gaan vaker naar de wc, omdat ze bang zijn opeens heel nodig te moeten of dat ze op een plaats zijn waar ze niet naar de wc kunnen.’ Op die manier leer je je lichaam juist de verkeerde behoefte aan, wat voor problemen kan zorgen.

Als je altijd naar de wc gaat, ook al moet je niet echt, kan het zijn dat je blaas daaraan gaat wennen. ‘De functie van onze blaas is grotendeels aangeleerd gedrag. Een nieuw en verkeerd patroon kan het oude gezonde patroon vervangen waardoor je blaas niet meer goed kan functioneren. Er ontstaan dan nieuwe patronen in je zenuwstelsel en in sommige gevallen kan je blaas zelfs moeite hebben zich te helemaal te vullen waardoor je steeds sneller en vaker naar de wc moet,’ aldus Henderson.

Eén wc-bezoekje extra kan natuurlijk niet zoveel kwaad, maar let erop dat je het niet te vaak doet.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Cosmopolitan | Beeld iStock