Waarom je op zondagavond voor geen meter in slaap valt

zondag slecht slapen

De hele week slaap je als een roos, maar zodra het zondagavond is lig je naar het plafond te staren. Terwijl je best wat slaap kan gebruiken (want: een iets te gezellig weekend) en je morgen weer fris en fruitig op je werk wilt verschijnen. Herkenbaar? Dít is de reden dat je op zondag niet in slaap komt.

Een opluchting: uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat je niet de enige bent. Bijna 40 procent van de ruim 3000 respondenten heeft meer moeite met inslapen op zondagen, dan op andere dagen van de week. Een ‘social jetlag’ als we slaapexpert dr. Michael Breus mogen geloven.

Social jetlag?

Over het algemeen gaan we op vrijdag- en zaterdagavond later naar bed, en slapen we op zaterdag en zondag langer uit. Blijkbaar is je lichaam binnen twee dagen al gewend aan het langer opblijven en uitslapen, want doordat je biologische klok in de war is kan je op zondag lastig de slaap vatten.

Wat je eraan kunt doen? De oplossing is simpel, maar wel makkelijker gezegd dan gedaan: probeer je doordeweekse en weekendslaapritme wat beter op elkaar aan te passen. Slaap zacht!

Ondertussen op het VIVA-forum

Ook de VIVA-forummers hebben op zondag last van een ‘social jetlag’.

Appeltje78: “Ik heb het ook gehad, maar nu ik een andere baan heb, is dat helemaal over. Leuker werk, leukere leidinggevende en meer verantwoordelijkheid. Ik maak op vrijdagmiddag altijd een to do-lijstje voor de week erop zodat ik in het weekend het werk ook echt los kan laten. Misschien onbewust toch een vorm van stress voor de komende (werk)week?”

Marielle29: “ Ik heb dit al jaren. Al toen ik naar school ging en sinds ik werk ook. Dat onderbuikgevoel begint al heel langzaam vanaf zondagochtend. Ik heb helemaal geen tegenzin om naar mijn werk te gaan, zie ook niet tegen een nieuwe week op en toch slaap ik altijd ruk. Hooguit een paar uur goed.”

ColeTurner: “Alcohol heeft een slechte invloed op je slaap. Ook als je niet veel drinkt heeft dit gevolgen voor je nachtrust. Als je alleen in het weekeinde alcohol drinkt en niet doordeweeks, kan dit verschil maken.”

Liselotte4: “Ik heb dit ook. Las een keer in een artikel dat driekwart van de mensen last heeft van dit verschijnsel. Ben ook al een aantal jaren (ja, echt) bezig hier wat aan te doen.”

Lees ook: 

Slaap inhalen: werkt het wel of niet?
Blog Zimra: Slaap naakt!