Waarom katers met de jaren steeds heftiger worden

heftige kater ouder

Hoe deed ik dat toen ik achttien was? Dat heb je jezelf vast en zeker weleens afgevraagd na een avondje stappen. Het lijkt wel alsof je kater met het jaar erger wordt. En wat blijkt? Dat is ook zo.

Vroeger was je de ochtend na een avond alcohol drinken misschien niet zo fris als een hoentje, maar na een tijdje ging het wel weer. Nu heb je the day after geen idee wat je met jezelf aan moet terwijl je écht niet zo veel wijntjes hebt gedronken. Dat kan kloppen, volgens wetenschappers van ‘The science of us’.

Kater ontraadseld

Als je jong bent, zorgt het enzym alcoholdehydrogenase ervoor dat je lever de alcohol makkelijk afbreekt. Nu je wat ouder bent heb je minder van die enzymen, waardoor de alcohol langer in je lichaam blijft zitten. Hoe langer je lichaam er over doet om de wijntjes te verwerken, hoe erger je kater. Maar dat is niet de enige reden. Waarschijnlijk heb je nu je ouder bent, meer vet. Omdat vet geen alcohol absorbeert, heeft je lichaam minder ruimte om de alcohol op te slaan en te verwerken. Ook wordt je vochtpercentage met de jaren lager, waardoor de alcohol niet wordt verdund en dus meer geconcentreerd in je lichaam blijft zitten. Hallo heftige kater!

De wetenschappers geven ook nog aan dat je nu veel meer verantwoordelijk hebt dan je had als tiener. Dan kon je prima een hele dag in je bed blijven liggen om je kater uit te slapen. Nu kan dat niet meer, waardoor je je ook slechter voelt.

Bron The science of us | Beeld iStock