Waarom manipuleren met ‘man’ begint

‘Volgens mij hebben vrouwen relaties uitgevonden’, zo zei vriend K. – die al drie jaar een relatie heeft – gistermiddag tegen mij. ‘Dat vinden jullie fijn, stabiliteit’. Mijn feministische haren stonden direct recht overeind en pissig wilde ik in verweer gaan. Maar daar kwam niets van terecht, want misschien heeft hij wel gelijk.

Bevruchten
We beginnen met een kort geschiedenislesje. In een of ander blad heb ik ooit gelezen dat mannen op aarde zijn om zo veel mogelijk ‘vrouwtjes’ te bevruchten, zodat er zo veel mogelijk nageslacht komt en het mensenras goddank blijft voortbestaan. Als dit écht waar is, ligt het dus niet in een mans aard om het slechts bij één vrouw te houden. Hoewel ik niet zeker weet of dit echt waar is of gewoon kul, zou het wel het vreemdgaan verklaren.

Holbewonertjes
Afijn, dus hoe kan het dat mannen er zijn om zaad rond te strooien en wij worden geacht monogaam te zijn? Ik stel me dus voor dat monogamie als volgt is ontstaan. In de tijd van de jagers en verzamelaars ging dat vermoedelijk zo: vrouwen hadden niet gewoon één man, maar werden voortdurend besprongen door verschillende kerels. Misschien kregen ze wel tien kinderen van tien verschillende holbewoners. En dat was geen pretje.

Het zwakke geslacht
Mannen gingen sabeltandtijgers en mammoeten te lijf in de hoop wat vlees te scoren, terwijl vrouwen in de buurt van hun hutjes bleven en op zoek gingen naar besjes en andere vruchten. Moge het duidelijk zijn dat de vrouw als het zwakke geslacht werd beschouwd. Door de geschiedenis heen bleef dit beeld altijd standhouden. Vrouwen mochten niets en hadden nul rechten. Want ja, we zijn de ‘zwakken’.

Eureka!
Maar toen kwam er een heel erg intelligente vrouw die dacht: ‘Wacht eens even, als we nou zorgen dat één man zich aan één vrouw bindt, dan zijn we veilig. Dan hebben we een man die ons, en ons alleen beschermt. Dan hoeven we ons geen zorgen meer te maken over eten, een dak boven ons hoofd en over andere levensbehoeften.’ De dames bewerkten en manipuleerden de mannen en het gedachtegoed van de vrouw geschiedde. We noemden dit nieuwe verschijnsel monogamie.

Nog een theorie
Het is geschreven in Jip en Janneke-taal, in het echt steekt dit stukje evolutie zeer waarschijnlijk ingewikkelder in elkaar, maar zo zou monogamie echt kunnen zijn ontstaan. Of, en deze theorie vind ik stukken leuker… mannen hadden ons nodig. Ze waren moe van al dat seksen met al die verschillende vrouwen. Ze waren eenzaam, voelden zich ongelukkig en werden elke keer jaloers als hun favoriete vrouw in de bosjes lag met een ander.

En zo geschiedde
Toen kwam er een heel erg intelligente man die dacht: ‘Wacht eens even, als we nou collectief zouden afspreken dat elke man zich aan één vrouw bindt, dan komt er ook nageslacht, maar hebben we die lieve dames voor onszelf. Zodat we kunnen knuffelen, zeggen dat we van ze houden en dat ze dan ook zeggen dat ze van ons houden. En van ons alleen.’ En zo geschiedde.

Bron foto: Flickr. olivergoodman