Waarom mannen vaker narcistische trekjes hebben dan vrouwen

Narcistische trekjes

Geen verrassing: mannen winnen het van vrouwen als het op narcistisch gedrag aankomt.

Mannen zijn gewoon heel erg gek op zichzelf. Er werd altijd al gedacht dat mannen vaker narcistische trekjes vertonen dan vrouwen maar nu blijkt dat ook uit onderzoek. Er is gekeken naar dertig jaar aan enquetegegevens van bijna een half miljoen deelnemers. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat mannen meer kans hebben narcistisch zijn dan vrouwen, ongeacht hun leeftijd.

Egotrippers

De onderzoekers keken naar onze minst aantrekkelijke eigenschappen zoals manipulatief gedrag, arrogantie, ego trippen en agressie. Ook werd er gemeten hoe mensen reageren op uitspraken als ‘De wereld zou een betere plek zijn als ik de baas was’ en ‘Ik weet dat ik goed ben, dat vertelt iedereen me’. Mannen waren het veel vaker eens met dit soort uitspraken en scoorden hoger op de narcisme meter dat in dit onderzoek werd opgehangen aan drie facetten: recht, leiderschap en exhibitionisme.

Onderdrukte gevoelens

Volgens de onderzoekers is narcisme handig voor mannen omdat het ze helpt hun gevoel van eigenwaarde te stimuleren, het geeft ze emotionele stabiliteit en het zorgt er ook voor dat ze vaker leidinggevende functies bekleden. “Mensen hebben de neiging om rolpatronen te observeren en ervan te leren op jonge leeftijd, ze kunnen een terugslag verwachten als ze afwijken van de verwachtingen van de maatschappij” zegt Emily Grijalva, hoofdonderzoeker van de universiteit van Buffalo. “Vrouwen in het bijzonder krijgen vaak kritiek als ze autoritair of agressief zijn waardoor de druk voor vrouwen om narcistisch gedrag te onderdrukken hoger is dan voor mannen”.

Wel bleek dat er onder zowel mannen als vrouwen in vergelijking met 1990 geen toename in narcisme te zien is. Al die selfies en relfies zeggen dus helemaal niets over onze narcistische trekjes.

Beeld: iStock