Waarom je vaker moet poepen tijdens de menstruatie

Niet een onderwerp waar je tijdens de koffiepauze over begint, maar wel iets waar veel vrouwen zich in herkennen. Er is namelijk een heel logische verklaring waarom je vaker een ‘number two’ moet doen als je ongesteld bent.

Soms lijkt het tijdens je menstruatie alsof je hele onderstel zich tegen je gekeerd heeft. Je zit met die ellendige buikkramp en tot overmaat van ramp moet je ook nog naar de wc, wat een opgeblazen gevoel of nog meer kramp meebrengt. Hoe kan het dat die ding altijd tegelijkertijd lijken te komen? Het antwoord: prostaglandinen en progesteron.

Afstoten

Die twee p’s zijn de daders. Prostaglandinen geven de baarmoeder het signaal om samen te trekken zodat je lichaam het baarmoederslijmvlies kan afstoten. Soms kunnen die hormoonachtige chemicaliën ook effect hebben op de omliggende spijsverteringskanalen. Dat kan ervoor zorgen dat je winderiger bent en vaker naar het toilet moet dan op niet-ongestelde dagen.

Zwangerschapshormoon

Progesteron is een natuurlijk hormoon dat wordt geproduceerd door je eierstokken. Gedurende de cyclus stijgt het gehalte progesteron en piekt het vlak voor de menstruatie. Daarna stort het progesteron-gehalte drastisch naar beneden. Dit ‘zwangerschapshormoon’ heeft nog een interesse bijwerking: het zorgt voor constipatie.

Bron Libelle | Beeld: iStock