Waarom we altijd honger hebben na het drinken van alcohol

Honger na drinken alcohol

Je hebt de nodige wijntjes gedronken, de nacht weg gedanst in de kroeg en dan komt het: het enorme hongergevoel dat je áltijd weer overvalt na het drinken van alcohol. Maar waar komt dat toch vandaan? Een onderzoeksteam van Health Psychology zocht het uit.

Een broodje kroket, hamburger of Turkse pizza: na een avondje stappen smaken deze vette happen nóg beter.

Koekjes

Voor hun onderzoek schakelde een team van Health Psychology zestig vrouwen in, die in twee gelijke groepen werden verdeeld. De eerste groep kreeg een glas met wodka en frisdrank; groep twee moest het doen met een glas frisdrank met een laagje wodka eroverheen gespoten. Alleen al door de geur van wodka bleken de vrouwen al te denken dat ze alcohol binnenkregen.

Nadat alle glazen leeg waren, kregen de vrouwen chocoladekoekjes voorgeschoteld. Ze mochten zelf bepalen hoeveel ze ervan namen. Wat bleek? Vrouwen die daadwerkelijk wodka dronken, aten veel meer koekjes.

Honger of niet?

Volgens de onderzoekers komt dit doordat je de controle verliest wanneer je alcohol hebt gedronken. Daarnaast zou de hypothalamus worden gestimuleerd: het deel van het brein dat onder meer je hongergevoel aanstuurt. Wordt dit deel gestimuleerd, dan kun je denken dat je honger hebt terwijl dat niet zo is.

Vette hap

De zin in een vette hap komt doordat de zuurproductie in je maag geprikkeld wordt. Daarnaast schreeuwt je lichaam om koolhydraat eten om de bloeddruk weer op peil te krijgen. Deze daalt wanneer je alcohol drinkt, doordat je lichaam moeite moet doen om de alcohol af te breken.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron AD.nl | Beeld iStock