Wake up, wake up: deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je ontwaakt

Wekker deuntje

Wanneer je het deuntje van je wekker in het openbaar hoort, gaat er misschien een lichte rilling over je lichaam. Oké, dat is overdreven, maar wist je dat dit geluid er wel voor kan zorgen dat je beter óf slechter ontwaakt?

Lees ook:
Goeeeeedemorgen: met deze tips kun je wél vroeg uit bed komen

Dat blijkt uit een studie van de Australische RMIT University. Hierbij moesten 50 proefpersonen online een enquête invullen en omschrijven wat voor soort geluid afgaat als wekker. Vervolgens moesten ze aangeven of ze ze zich juist fris of heel chagrijnig voelden zodra ze wakker werden.

Deuntje wekker

Hieruit blijkt dat zodra het deuntje waarmee je ontwaakt een harde toon is (denk aan tuut tuut tuut of biep biep biep), ze zich meer slaapdronken voelden dan de ondervraagden die juist voor een melodisch muziekje gingen. Hoofdauteur Stuart McFarlane verklaart: ‘Je zou denken dat een harde alarmtoon je alertheid ’s morgens verbetert, maar verrassend genoeg zijn het de melodietjes die ervoor zorgen dat je minder groggy opstaat.’

Gevolgen

Moet je dus zodra je je bed uitstapt al presteren, dan moet je je deuntje voor je wekker misschien eens heroverwegen. ‘Slecht of groggy wakker worden kan je werkprestaties doen slinken tot 4 uur na het ontwaken’, aldus McFarlane. ‘Dat is vooral belangrijk voor mensen die kort nadat hun wekker afloopt in gevaarlijke situaties moeten werken zoals brandweerlieden, ambulanciers en piloten. De kans dat er zware ongevallen gebeuren, is immers een pak groter als je slaapdronken wakker wordt.’ Maar voor welke melodie je nu precies moet gaan, dat weten de onderzoekers nog niet. Maar in ieder geval mag die harde toon snel vervangen worden.

Bron: HLN | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!