Wat is vertrouwen?

Ik haat dat woord. Met name sinds zo’n jaar of anderhalf en met name omdat ik eigenlijk niet goed weet wat het betekent.

Je hebt natuurlijk het werkwoord vertrouwen (rekenen op, voor eerlijk aanzien) en het zelfstandig naamwoord (geloof in waarachtigheid, hoop). Maar vaak wordt dit door elkaar gehaald.
In het Engels hebben ze dit begrip tenminste opgesplitst in twee woorden: trust en faith. Hierin is trust een werkwoord en dus alleen iets wat je kan doen. Maar faith is iets wat je hebt of niet. En faith betekent eigenlijk gewoon geloof. En voor mij betekent geloof eigenlijk gewoon, als ik het even heel zwart/wit wil schetsen, dat je zo hard hoopt op iets, dat je jezelf ervan overtuigt dat het echt zo gaat zijn. Dus is vertrouwen hebben in iets eigenlijk niet gewoon ijdele hoop?

Als je iemand niet vertrouwt, betekent dat dat je er zeker van bent dat hij of zij iets gaat doen wat in jouw ogen niet door de beugel kan? Of alleen maar dat je er bang voor bent? Of is het simpelweg het benoemen van je persoonlijke worst case scenario?
Als je ergens vertrouwen in hebt, betekent dat dat je zeker weet dat het gaat lukken, of dat je het heel sterk hoopt( Prisma zegt het zelf!)? Of misschien wel dat je het een goede kans van slagen geeft en dat je je daarom inzet voor een goede afloop?

Voorbeeld (en natuurlijk stiekem de aanleiding voor deze blog): ik droom gemiddeld twee keer per week dat mijn vriend vreemdgaat en/of me (weer) in de steek laat. Betekent dat dat ik hem niet vertrouw? Deze vraag kwelt me al maanden. Het is duidelijk dat het een angst aangeeft. Maar is een angst hetzelfde als het gebrek aan vertrouwen?

Wat een vragen en op geen een heb ik een antwoord.