We zijn er bijnaaa!

De Dam tot Damloop komt angstvallig dichtbij. Op 22 september moet er 16 km gerend worden. Naja, 16,1 km zelfs! Ja, vergeet vooral die 0,1 km niet, want ik kan me zo voorstellen dat die laatste 100 meters zullen voelen als 1000.

Ik ben nog druk aan het trainen. Zeker met dit mooie weer lukt het me aardig om 2, maar vaak 3 keer per week te lopen. Doordeweeks een wat kortere afstand, zo’n 5-8 km; ik heb zelfs al twee keer mijn PR op de 5K verbeterd. In het weekend probeer ik mijn grenzen te verleggen: van 12, naar 13 en zelfs een keer 14 km.

Overwinning
Die laatste run voelde echt als een overwinning. Vriendinnetje Lindsey had een route door ons mooie Rotterdam uitgestippeld en fungeerde als mijn haas. Ik hoefde alleen maar te volgen en niet te vergeten zo nu en dan van het prachtige uitzicht te genieten. Langs de Maas, zelfs over twee van de Rotterdamse bruggen! Een mooie manier om de voor mij vrij nieuwe stad te leren kennen: rennend!

We gaan door
Iedereen zegt dat ik die resterende 2,1 km ‘er wel even bij loop’ als het zover is. Dat de adrenaline, wilskracht en vele mensen langs de kant je er doorheen slepen. Nou, ik weet uit ervaring dat de laatste twee kilometers van een (wedstrijd)run echt de makkelijkste niet zijn. Daarom wil ik perse minstens één keer de hele afstand hebben gelopen. Zodat mijn hoofd op het moment suprême weet dat mijn lijf dit écht kan. En dus gaan we nog even door!

Avondloper
Ik ben echt een avondloper, zo is de afgelopen tijd weer gebleken. Zelfs na een retedrukke werkdag, loop ik ’s avonds laat het lekkerst. Ook al ben ik moe, mijn spieren zijn op dat moment lekker los en mijn hoofd is er klaar voor geleegd te worden. Ik probeer het weleens ’s ochtends, maar dan wil het toch niet echt zoals het moet. Het duurt even voor ik op stoom ben, zeg maar.

Het is niet altijd even makkelijk om me na het eten, uitgebuikt en al, van de bank af te slepen en me in mijn kittige hardlooppakje te hijsen. Maar, zo blijkt keer op keer, het voelt zó goed als ik het toch heb gedaan! Gelukkig loopt mijn vriend ook graag hard, dus zijn we elkaars stok achter de deur.

Nog maar een paar weken en dan ga ik het doen: mijn ultieme hardloopdoel is nu echt binnen handbereik!

Volg Nienke (@N1enke), Nikky (@Nikjenikkes) en Marieke (@brouwertje) de komende weken in de aanloop naar de Dam tot Damloop op VIVA.nl/damloop en op Facebook.com/VIVAsportief. Hier vind je ook trainingsschema’s.