Wiet als medicijn

wiet als medicijn

‘I wanna be a hippy and I wanna get stoned!’ Toch is stoned worden niet de enige reden waarom mensen wiet roken. Het wordt ook door artsen voorgeschreven vanwege de medicinale werking van de drug.

Tekst: Elfi Voorhuis | Beeld: iStock

Door het recreationeel gebruik van marihuana zou je bijna vergeten dat wiet vroeger áltijd werd gebruikt als medicijn en niet als drug. In eeuwenoude Chinese geschriften (circa 2700 voor Christus) werd cannabis aangehaald als een krachtig medicijn tegen onder meer malaria en reumatische pijn. In latere Chinese geneeskundige boeken wordt marihuana voorgeschreven tegen braken en voordat de aspirine werd uitgevonden, was cannabis één van de populairste pijnstillers ter wereld. Modern onderzoek naar de werking van cannabis begon halverwege de 19e eeuw en uit deze onderzoeken bleek dat marihuana werkt tegen pijn en een hongergevoel kan veroorzaken.

Vooral in Amerika is er veel te doen rondom de medicinale werking van wiet. Voor 2014 kon je in Amerika alleen legaal aan wiet komen als je het als medicijn gebruikte. Dit resulteerde vaak in fraude en doorverkoop van de softdrug. Sinds een wetswijziging kun je nu in de staten Colorado, Washington, Alaska en Oregon ook wiet krijgen voor recreationeel gebruik en geldt er een zeker gedoogbeleid. In de andere staten is het recreationeel gebruik van wiet nog steeds verboden.

Pass the Dutchie

Hoe zit dat bij ons? In Nederland bestaat er een gedoogbeleid wat betreft cannabis, dit betekent dat de softdrug eigenlijk illegaal is, maar dat het bezit ervan onder bepaalde voorwaarden niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Met andere woorden: je kunt dus heel gemakkelijk aan wiet komen. Het mag ook voor medicinaal gebruik worden voorgeschreven door een arts. Maar dit gebeurt zelden, vertelt Paul Mahieu, die werkzaam is in de psychiatrie: “Bij ons wordt het niet voorgeschreven, maar wel volop gebruikt door psychiatrische patiënten. Het geeft ze ontspanning en het vermindert vaak de stemmen in hun hoofd. Wiet voorschrijven is vaak niet nodig, want het is goedkoop en makkelijk te verkrijgen in Nederland, ook zonder voorschrift.”

Van het roken van wiet word je high, maar het kan ook vervelende bijwerkingen hebben. Cannabis kan bijvoorbeeld zorgen voor een sombere stemming, angst en paniek, het kan psychische klachten verergeren en zorgen voor slapeloosheid. Ook wordt het roken van wiet voor medicinaal gebruik afgeraden vanwege de schadelijke effecten voor de longen. Daarom krijg je het van de apotheek vaak mee in een vorm dat je er thee van kunt trekken. Op deze manier word je er niet stoned van en is het ook niet schadelijk voor de luchtwegen.

Wiet op doktersvoorschrift

Een arts schrijft medicinale cannabis alleen voor als de bestaande behandelingen en geneesmiddelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven. Cannabis wordt dus nooit gebruikt als geneesmiddel, maar alleen ter ondersteuning van de behandeling. Medicinale wiet wordt onder andere voorgeschreven bij multiple sclerose (MS) om pijn en de spierkrampen te bestrijden, bij aids of kanker tegen de misselijkheid en vermagering en bij Gilles de la Tourette en de ziekte van Huntington kan cannabis helpen om tics te verminderen.

Van cannabis word je dus niet alleen high, het kan ook helpen bij de behandeling van bepaalde ziektes. Waren die hippies toch zo gek nog niet!

Meer lezen over drugs en de verschillende bijwerkingen? In de VIVA van deze week zoekt journaliste Amanda uit hoe het staat met het drugsgebruik in Nederland. Je kunt VIVA hier online bestellen of lees het artikel via Blendle.