Yes, ik ben jaloers!

geen

Word jij al woest als je vriend iets te lang staat te kletsen met de buurvrouw? Niet erg: dat je jaloers bent, betekent vooral dat je veel van hem houdt.

Jij boos, je relatie een boost
Jaloezie is niets minder dan een natuurlijke overlevingsstrategie die we – zonder er verder bij na te denken – inzetten om onze liefde te beschermen. Dankzij dat negatieve gevoel dat we krijgen als onze partner bijvoorbeeld iets te lang met die knappe collega praat, maken we onszelf alert op reële  bedreigingen van reële rivalen. Jaloezie zorgt er ook voor dat we moeite blijven doen om de relatie goed te houden, om zo een eventuele breuk te voorkomen.

‘Die van mij is groter’
Als je denkt aan een jaloers type, zie je al snel een heetgebakerde vrouw voor je. Worden mannen dan nooit jaloers? Natuurlijk wel. Maar zij uiten het niet zo snel, omdat ze jaloezie zien als een teken van zwakte en het daarom liever ontkennen of verbergen. Flirt er dus gerust op los met die ene leuke collega, grote kans dat je vriend zich er niet openlijk druk over maakt. Doet hij dat wel, zorg er dan voor dat je je niet door hem laat manipuleren, zoals Nina: “Ik liet alle contacten met mannelijke vrienden verwateren, omdat ze volgens mijn vriend alleen maar met me in bed wilden duiken. Pas toen het drie jaar later uit was, ontdekte ik dat hij zelf meerdere keren was vreemdgegaan.” Een grappig feit: vrouwen worden vooral jaloers op het uiterlijk van een andere vrouw, terwijl mannen eerder jaloers gedrag vertonen wanneer een ‘rivaal’ een goede baan en een vette auto heeft.

Meer lezen?
Deze week vind je in VIVA een uitgebreide jaloezie-special met niet alleen veel persoonlijke verhalen, maar ook achtergrondinformatie. Hoe ga je om met jaloers gedrag? Zijn mooie mensen jaloerser? En hoe jaloers ben je zelf eigenlijk? Ontdek het in de nieuwste VIVA die vanaf 13 maart in de winkels ligt.

Zie jij in no time groen van jaloezie? Of ben je niet jaloers te krijgen? Praat mee op het forum.

Bron beeld: Quasic