Zo krijg je dat irritante lied voortaan uit je hoofd

lied uit je hoofd

Het begint bij een beetje neuriën. Als je jezelf vervolgens ‘Is it too late now to say sorry?’ hoort zingen, weet je dat het al te laat is. En ja hoor: de rest van de dag kom je niet meer van het nummer af. Niet alleen irritant voor jezelf, maar ook nog eens voor vrienden/collega’s/huisgenoten.

Heb jij een zogenoemde ‘oorwurm’ en krijg je ‘m er maar niet uit? Met deze trucs krijg je het nummer hopelijk wél uit je hoofd.

 1. Neem een kauwgompje
  Say what? Ja, echt: kauwgom kan helpen om het nummer uit je hoofd te krijgen. Onderzoeker Philip Beaman van de University of Reading ontdekte in 2014 dat kauwgom kauwen een speciaal effect heeft op de hersenen. Het kan zorgen voor minder onwillekeurige muzikale gedachten en heeft invloed op de manier waarop je muziek ervaart. Kauwen dus!
 2. Het nummer luisteren
  Hoewel het misschien het laatste is waar je zin in hebt, kan luisteren naar het desbetreffende nummer helpen om het herhalende deuntje ‘af te sluiten’ en van het riedeltje af te komen.
 3. Luister naar gepraat of gezang
  Knoop een gesprek aan of zet een radiozender aan. Het luisteren naar muziek of stemmen kan helpen, omdat je hiervoor dezelfde deel van je hersenen gebruikt als de oorwurm. Zo kun je ‘m als het ware verjagen.
 4. Maak een puzzel
  Start een sudoku of woordpuzzel om je gedachten af te leiden. Ook hierbij gebruik je hetzelfde hersendeel als de oorwurm. Blijf tijdens het puzzelen geconcentreerd en probeer niet aan het lied te denken, anders wordt het alleen maar erger.
 5. Luister naar witte ruis
  Luisteren naar witte ruis – je weet wel, het geluid dat je vroeger hoorde als de tv geen signaal had – kan helpen doordat hierbij dezelfde neuronen worden ingeschakeld.
 6. Verzet je er niet tegen
  Moeilijk, maar misschien wel de meest effectieve manier om het nummer kwijt te raken. Probeer niet met het lied bezig te zijn, zodat het ongemerkt je hoofd uit gaat. Uit hersenwetenschappen blijkt namelijk dat het onderdrukken van gedachten juist kan leiden tot meer van die gedachten.
 Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.
Bron USA Today, WikiHow | Beeld Sanoma Beeldbank
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.