Zo slecht is het vermijden van gluten als je er niet allergisch voor bent

glutenvrij eten

We horen het steeds vaker om ons heen: mensen die gluten uit hun voeding hebben geschrapt, omdat dat gezond zou zijn. Maar dat zit toch anders, blijkt uit onderzoek dat gedaan werd aan de Columbia University van New York, meldt The New York Times.

Wanneer je gluten vermijdt, krijg je simpel te weinig vezels binnen. ‘En die zijn juist belangrijk voor de spijsvertering,’ weet de Amerikaanse dokter Benjamin Lebwohl. ‘Anders kun je namelijk last krijgen van darmproblemen en constipatie.’ Ook zou het vermijden van vezels de kans op ziektes als hartaandoeningen, sommige vormen van kanker en obesitas vergroten. Wie denkt dat glutenvrije producten gezonder zijn, heeft het volgens de dokter ook mis. ‘Die bevatten over het algemeen juist meer vet, suiker en zout.’

Coeliakie

Lebwohl wil wel duidelijk maken dat het ‘voor mensen die coeliakie (glutenintolerantie) hebben, het vermijden van gluten uiteraard wel noodzakelijk is’. Als je het idee hebt dat je coeliakie hebt of allergisch bent, is het belangrijk dat eerst te testen voordat je de gluten laat staan. Het is namelijk ‘moeilijk om te onderzoeken of iemand coeliakie heeft, als diegene al is begonnen met het vermijden van gluten’, aldus Lebwohl.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron LINDA.nieuws | Beeld iStock