Aha: dus zolang moet je uitzieken als je de griep hebt

Ziek zijn sucks! Heeft je kind, collega of huisgenoot de griep, dikke kans dat jij de volgende dag óók zit te snotteren, barstende koppijn of- verhoging hebt. En de timing is natuurlijk altijd bad, op de vooravond van het Sinterkerstfeest op je werk bijvoorbeeld. Gevolg? Pijnstillers slikken, toch maar een panty onder je kerstjurk (in plaats van blote benen) en gaan. Doen alsof je niet ziek bent! Maar hoe slecht is het nou eigenlijk om door te gaan terwijl je ziek bent?

Lees ook:
Oei: groot deel werknemers denkt dat collega niet echt ziek is

Beter uitzieken dan doorsukkelen

Ziek zijn kost energie! Tijdens een griep, verkoudheid of andere ontsteking probeert je lichaam een ziektemaker – bacterie, virus of schimmel – te dumpen. Die ziekteverschijnselen kun je zien als een soort huishoudster, die langskomt om op te ruimen en schoon te maken. Dat ‘huishoudelijke werk’ vergt echter behoorlijk wat energie. Wedden dat jij geen puf hebt om dans moves te maken (bij dat Sinterkerstfeest)?

Dokters zeggen dat je minstens nog 24 uur thuis moet blijven, nadat je koorts verdwenen is. Dus niet wanneer je je gewoon weer ‘beter voelt’, maar wanneer je koorts daadwerkelijk weg is en je geen medicijnen tegen koorts en griep meer gebruikt. En wist je dat je ook de griep kunt hebben, zonder dat je last van koorts hebt?  In dat geval schijn je minimaal vier dagen, nadat je griepsymptomen begon op te komen, thuis blijven.

Het is vaak erger dan het lijkt…

…veel mensen die ziek zijn en toch op de been willen blijven, kúnnen dat (zoals jij) ook bij de gratie van een paar aspirines of een dosis paracetamol. Dan kun je denken dat je weer de oude bent, maar de waarheid is dat je alleen minder last hebt van de ontsteking, maar de ontsteking gaat er niet mee weg. In deze geldt ook: de kater komt altijd later!

Dus: uitzieken is nodig!

Volgens een deskundige hangt het herstel van de griep af van hoe gezond je bent. In het algemeen zouden gezonde mensen (die voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten) in zeven tot tien dagen volledig over een griepje heen moeten zijn. De griepsymptomen zouden na ongeveer vijf dagen volledig moeten verdwijnen, maar het is eigenlijk vrij normaal dat je je een paar dagen langer zwak voelt. Span jezelf niet te veel in, anders zit je veel langer in de off-on herstelmodus dan je had verwacht. Als de symptomen aanhouden en het je hebt het al twee weken lang, neem dan vooral contact met je huisarts op.

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: MarieClaire.nl, beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.