Smeer je goed in: vanaf vrijdag zonkracht 4 verwacht

zon schijnen

Het lijkt eindelijk gedaan te zijn met het koude winterse weer van de afgelopen tijd. Dit weekend wordt het weer prachtig. Smeer je voordat je nu naar buiten rent wel eerst goed in. Ook in de lente kan de zon zo krachtig schijnen zijn dat je snel verbrandt. 

Verbranden

Het lijkt dus gedaan met het koude weer. Maar dat de zon begint te schijnen, betekent niet dat we meteen zonder bescherming in de tuin kunnen gaan zitten. Na deze koude en lange winter is onze huid nog niet gewend aan de krachtige zon die op ons staat te wachten. De zon maakt pigment aan dat je beschermt tegen verbranden. Maar erg veel pigment hebben we nog niet kunnen aanmaken dit jaar. Daarom kan het zijn dat je nu ook sneller verbrandt dan in de hetere zomerzon. Smeer je daarom goed in, ook als de zon niet zo krachtig is als in de zomer.

Lees ook:
Is het nu wel of niet verstandig om zonnebrandcrème van vorig jaar te gebruiken?

Krachtige zon

Vanaf vrijdag zal de UV-index gaan stijgen van 3 naar 4. In het zuiden van het land kan het zelfs stijgen naar zonkracht 5. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht op zijn hoogst. Het heerlijke weer blijft nog even, tijdens het weekend blijft het ook droog en zal de zon gaan schijnen. Toch is het niet heel erg warm: het wordt zo’n 12 tot 14 graden door de sterke en gure wind.

Vitamines

Gelukkig is het zonnige weer ook heel gezond (mits je je goed insmeert). Vanaf zonkracht 3 maakt ons lichaam namelijk vitamine D aan. Naast dat het goed is voor je botten en weerstand, word je er natuurlijk ook gewoon heel vrolijk van. Iedereen met een gevoelige huid hoeft zich geen zorgen te maken: je hoeft maar 5 tot 15 minuten in de zon te zitten om vitamine D aan te maken.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Getty Images