Dag zonnebank! Kankerexpert pleit nu voor een totaalverbod

Zonnebank

In de winterperiode klinkt onder de zonnebank gaan wel heel aantrekkelijk. Het is lekker warm en we zien er gelijk een stuk gezonder uit door het bruine tintje dat achterblijft. Maar zo gezond is het niet voor je. Daarom pleit kankerexpert Peter Huijgens voor een verbod op alle zonnebanken.

Lees ook: 

Marlinde kreeg huidkanker: ‘Ik smeerde me in met olijfolie en ging liggen sudderen in de zon’

Peter vertrekt na zes jaar als bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland en vertelt in een interview met het AD dat we ons beeld over de schoonheid van een zongebruinde huid nu echt eens moeten veranderen.

‘Lekker kleurtje’

Nu onze gezichten een stuk bleker zijn dan in de zomer, worden we wel blij van een bruine huid. Maar volgens de hoogleraar moet die gedachte over zijn. ‘We moeten af van de opmerking: ‘lekker kleurtje’, als iemand op vakantie is geweest’, verklaart hij. De expert benadrukt hoe schadelijk de zon voor íedereen is. ‘Roodharigen weten dat ze niet te veel in de zon moeten gaan, maar eigenlijk geldt dat voor alle andere blanke mensen ook.’

Huidkanker

Dinsdag werden er nieuwe cijfers bekend over de ziekte kanker. Het aantal Nederlanders met huidkanker is de afgelopen jaren fors gestegen. Bijna 73.000 mensen kregen de diagnose in 2019. Huijgens vindt daarom dat zonnebanken voorgoed verbannen moeten worden.

Zonnebank

Minster Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet eerder al bij Jinek weten dat hij wekelijks onder de zonnebank geniet van een bezoekje aan de zonnebank. Een schadelijke bekentenis volgens Huijgens. ‘Je wordt bruin in de zon en daar krijg je kanker van. Het is onzin dat er verschil is tussen een politicus en privé. Je moet als arts ook niet in een rookzone gaan staan. Je kunt niet zeggen ‘dat is privé’. Je hebt maar één leven’, benadrukt hij.

Campagne

Met een campagne hoop de 71-jarige expert een einde te maken aan ‘het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke.’ Hij vindt dat zonnebanken het beste verboden kunnen worden. ‘We moeten af van het imago van de bruingebrande zonnebank. Daar moeten we actief campagne voor voeren’, aldus Huijgens.

Bron: AD | Bron: iStock