Zorg en moeder: waar moet je op letten?

zorg moeder

Heb je kinderen? Dan zijn ze vaak meeverzekerd via jouw basisverzekering of die van je partner. Als je kind extra zorg nodig heeft, zijn dít de punten waar je op moet letten.

Over het algemeen vergoedt de basisverzekering de zorg die jouw kind nodig heeft, zoals dokter- en tandartsbezoek en medicijnen. Toch is het verstandig om na te gaan of de dekking van jouw zorgverzekering past bij wat je kind nodig heeft, zeker wanneer je kind ‘extra’ zorg nodig heeft. Zorgwensen zijn namelijk per persoon verschillend. In veel gezinnen is het zo dat iedereen bij dezelfde verzekeraar verzekerd is, maar de kans dat die verzekeraar voor álle gezinsleden de beste dekking heeft, is klein. Als jij volgend jaar weinig zorgkosten verwacht, kun je goedkoper uit zijn bij een andere verzekeraar dan die van je partner, als hij bijvoorbeeld hoge tandartskosten voorspelt. Je kind kun je het beste meeverzekeren (door hem/haar aan te melden) bij de ouder met de meest aanvullende verzekering: dan is dat in ieder geval gecoverd.

Om de volgende redenen zou je kunnen kiezen voor een aanvullende verzekering voor (jou en) je kind.

Bril De basisverzekering vergoedt geen brillen, maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat je kind een bril nodig heeft. Een van de twee ouders kan zich hiervoor aanvullend verzekeren, maar het is ook slim om de premie en de kosten van de bril eerst te vergelijken. Soms zijn de kosten van de bril namelijk lager dan de jaarpremie voor de aanvullende verzekering, waardoor je deze misschien liever zelf betaalt.

Orthodontist Als je kind een beugel nodig heeft, kan dat flink wat geld kosten. Als je de behandelingen van de orthodontist vergoed wilt krijgen, is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten met een dekking voor orthodontie tot 18 jaar. Let op: er is een verschil tussen vergoedingen tot 18 jaar en vergoedingen vanaf 18 jaar. Overigens heeft maar een van de twee ouders de aanvullende zorgverzekering nodig.

Fysiotherapie Kinderen tot 18 jaar hebben recht op 9 behandelingen voor fysiotherapie of oefentherapie. Mocht het nodig zijn, krijgen zij nog eens maximaal 9 behandelingen vergoed. Als je kind een chronische aandoening heeft of om een andere reden (veel) fysiotherapie nodig heeft, is het dus verstandig om een van de ouders goed aanvullend te verzekeren voor fysiotherapie.

ADHD Wanneer je kind ADHD of ADD heeft, betaal je de kosten voor medicijnen, behandelingen en de ondersteuning hiervan. Niet al deze kosten worden door de basisverzekering vergoed. Soms kun je een deel hiervoor vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering. Wanneer je kind langdurige medicatie nodig heeft, moet u hiervoor een eigen bijdrage betalen.

Steunzolen Bij voetklachten kan het zijn dat je kind steunzolen nodig heeft. Deze worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Het is wel mogelijk hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij sommige verzekeraars vallen ze onder de vergoeding voor hulpmiddelen, hier kan een maximumbedrag gelden. Bij andere verzekeraars vallen steunzolen onder podotherapie. Let dus goed op in de polisvoorwaarden hoe dit staat aangegeven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Weten welke zorgverzekering bij jou en je kind(eren) past? VIVA’s zorgvergelijker geeft je advies op basis van jouw situatie. Zo kom je er ook meteen achter welke verzekering het voordeligst is.

»VIVA’s zorgvergelijker | Klik hier «

Lees ook:

Zorg en zwanger: waar moet je op letten?
Nieuwe zorgverzekering nodig? Let hierop!