10 dingen die je moet weten over vis

Laatst vroegen we je mee te doen aan onze enquête over (duurzame) vis. En wat blijkt: 50% van de VIVA-lezeressen zet minstens één keer per week vis op tafel. Dat is mooi, want het is niet alleen super-lekker, maar ook nog eens heel gezond.

Hoe goed is die vis?
Weet je niet zeker of de vis die je wilt kopen verantwoord is? Ga voor meer informatie naar visrecepten.nl en download de app Vis! Of vraag het aan de visboer. Daar kun je trouwens meteen het Vis ’t Uit magazine meenemen, vol verrassende recepten en achtergrondinformatie (vanaf eind januari bij de vishandel verkrijgbaar). Wat ook kan: checken of de vis is voorzien van een keurmerk.

VIVA vist ‘t uit
De resultaten van onze enquête:
• 50% van de VIVA-lezeressen eet minstens één keer per week vis
• 33% kent de keurmerken en let hier ook op bij de aankoop
• 30% koopt gekweekte vis om te voorkomen dat de zee wordt leeg gevist
• 40% let niet op wat voor vis ze koopt

Heb jij de smaak te pakken? Maak deze gegrilde tilapiafilet met grove tapenade!

voor 4 personen • bereidingstijd: 20 min

• 4 tilapiafilets (à 125 gram)
• 4 eetlepels (citroen)olijfolie
• 3 kleine tros tomaten
• 100 g zwarte olijven (zonder pit)
• 1 teen knoflook (geperst)
• 2 eetlepels platte peterselie (fijngehakt)

Wrijf de tilapiafilets in met zout en peper en bestrijk ze dun met olijfolie. Rooster de filets in een hete grillpan in 8-10 minuten mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Snij intussen de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees in stukjes. Hak de olijven grof en meng ze in een schaaltje met de tomaat, knoflook en peterselie. Schep er 2-3 eetlepels olijfolie door en breng de tapenade op smaak met zout en peper. Leg de tilapia op vier borden en schep de tapenade erop. Lekker met krieltjes in de schil en sugarsnaps.