6 redenen waarom het slim is om te ontbijten

‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Het bekende gezegde zegt het al: je ontbijt is heel belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Nou, hierom!

Je lichaam heeft het nodig

Want tijdens je slaap, die waarschijnlijk toch zo’n 7-8 uur duurde, heb je niets gegeten. ’s Ochtends eten is dus écht belangrijk, zie het als een tankbeurt voor je lijf (dat de energie hard nodig heeft).

Je voorkomt een hongerklap

In de vroege ochtend is je trek misschien nog niet zo aanwezig. Best begrijpelijk dat je dan geen driegangenmaaltijd naar binnen krijgt, maar ontbijt toch zo uitgebreid mogelijk. Als je je ontbijt overslaat daalt je suikerspiegel, waardoor je later op de dag grote trek krijgt – het soort dat bijna niet te stillen is.

Het houdt je op gewicht

Doordat je ’s ochtends al goed eet, voorkom je gesnaai later op de dag – oftewel, je eet niet onnodig waardoor je extra calorieën binnenkrijgt. Bovendien: alles wat je ’s ochtends eet, verbrand je sowieso.

Het verlaagt stress

Uit onderzoek blijkt dat een ochtendmaaltijd stress voorkomt. 89% van de onderzoekspersonen had minder stress na het nuttigen van een ontbijt, dan wanneer ze het oversloegen. Als je ontbijt, neem hier dan ook echt de tijd voor: werk je muesli niet weg terwijl je door je huis rent, maar ga even vijf minuutjes zitten terwijl je – we noemen maar wat – de nieuwe VIVA doorleest.

Je presteert beter op je werk

Niet alleen gaat je stresslevel aanzienlijk omlaag, ook krijg je mentaal een boost van je ontbijtje. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat de ontbijters 7 procent sneller reageren op een werkdilemma dan degenen die hun ochtendmaaltijd skipten. Alle personen die ’s ochtends iets aten, moesten dezelfde series tests voltooien met een lege maag. 61% daarvan presteerde aanzienlijk slechter. Zegt genoeg, toch?

Het is gezellig

Als je niet alleen woont, is het natuurlijk heel gezellig om samen met je huisgenoten te ontbijten. Neem samen alvast je dag door of bespreek het laatste nieuws. Nog even ontspannen voordat je drukke werkdag begint. Of spreek eens in het weekend af met een vriend(in) om ergens te ontbijten.

Beeld: dmitrimaruta / 123RF Stockfoto