6x creatief met havermout

Gek op havermout, maar heb je alle papvarianten inmiddels wel geprobeerd? Je kan veel meer met haversnippers dan alleen lekkere ontbijtjes maken. Wat dacht je van havermoutbagels, flapjacks of pizza met havermoutbodem? VIVA zet de lekkerste oat-recepten voor je op een rij.

Pizza salami met havermoutbodem

Havermout pizza
Ingrediënten voor de bodem:

  • 150 gram havermout
  • 160 gram magere kwark
  • 3 eieren
  • Optioneel: Italiaanse kruiden

Ingrediënten voor de topping:

  • 2 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 4 of 5 grote kastanje champignons
  • 100 gram salami
  • 1 handje geraspte kaas
  • Verse basilicum
  • Optioneel: een handje rucola

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de bodem door de ingrediënten met elkaar te blenden tot een beslag. Dit kun je in je blender doen of met een staafmixer. Je kunt er Italiaanse kruiden door mengen voor een extra lekkere bodem.

Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en schenk het beslag erop. Strijk met een lepel plat tot je een mooie bodem hebt. Vierkant, rond, hartjesvorm, het is jouw feestje. Zet de plaat in de oven voor ongeveer 20 minuten. Hoe langer in de oven, hoe knapperiger hij zal worden. Snijd ondertussen de ui in ringen, de knoflook fijn en de champignons in plakjes.

Haal de bodem uit de oven en bestrijk hem met de tomatenpuree. Beleg de bodem met ui, knoflook, champignons en kaas. Plaats nog 10 minuten in de oven.

Is je pizza klaar? Top hem dan af met verse blaadjes basilicum of een handje rucola.

Bron: Beaufood

Flapjacks

Delicious oaty chocolate flapjacks stacked on a slate
Ingrediënten voor 12 flapjacks:

  • 250 gram havermout
  • 125 gram bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 125 gram boter
  • 3 el honing of ahornsiroop

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pan en voeg de suiker en honing toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg daarna de havermout toe en meng nog eens flink.

Vet een bakplaat of bakvorm in met boter en giet het mengsel erin. Druk het geheel iets aan. Zet de koek  vervolgens in de oven tot deze goudbruin is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Laat de koek afkoelen en snijd hem vervolgens in stukken.

Beeld: iStock

Havermoutbagel

havermout bagel
Ingrediënten voor 4 bagels:

  • 175 gram gemalen havermout
  • 75 gram boekweitmeel
  • 135 ml water
  • 6 gram gedroogde gist
  • snufje zout
  • 10 gram boter
  • 1 ei

Maal de havermout in een keukenmachine fijn. Doe de havermout en het boekweitmeel bij elkaar in een kom.

Laat de gist even oplossen in het water (ongeveer 2 minuten) en schenk bij de havermout en boekweit. Mix of kneed het geheel goed. Doe tussendoor de boter en het zout erbij. Als het deeg wat te droog is, doe er dan een klein beetje water bij.

Zorg ervoor dat je een ronde bal hebt en laat dit afgedekt, ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek. Als het deeg is gerezen maak je er bolletjes van. Rol deze op het aanrecht uit tot lange slierten en maak er er een rondje van. Zorg ervoor dat de bagel goed aan elkaar zit.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg ondertussen de bagels op een bakplaat en laat het nogmaals 30 minuten rijzen. Bestrijk ze daarna licht met ei en bak ze af in de oven. Check tussendoor even of ze niet te bruin worden.

Je kunt ze nu beleggen met alles wat jij lekker vindt.

Bron: Dailycieux

Appel-havermout taart

Havermout taart
Ingrediënten voor een standaard taartvorm:

  • 180 gram kokosolie
  • 6 eetlepels honing of suiker
  • 3 eieren
  • 180 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 grote appels of 2 kaki’s
  • 150 gram havermout
  • 2 flinke theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de kleine bakvorm met bakpapier en vet de randen in.

Zorg ervoor dat de kokosolie een beetje zacht is en doe daar de honing en het ei in. Kluts het goed totdat je een zacht mengsel hebt. Snijd de appel of kaki in kleine stukjes en doe dit bij het mengsel. Doe de boekweitmeel, het bakpoeder erbij en meng totdat je een goed beslag hebt. Giet dit beslag in de taartvorm. Strooi daar nu bovenop de havermout en druk een beetje aan.

Bak het taartje ongeveer 30 minuten in de oven. Houd het wel goed in de gaten. Als de havermout zwart of bruin wordt, leg dan aluminiumfolie op de bovenkant.

Bron: Dailycieux

Gezonde pannenkoekjes

iStock_000027007909_Large
Ingrediënten:

  • (Kokos)olie om in te bakken
  • 140 gram havermout
  • 250 ml melk (eventueel amandel- of sojamelk)
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Optioneel: snufje kaneel, blauwe bessen

Mix de havermout, honing, eieren, bakpoeder, melk en bananen door elkaar met een blender of mixer. Laat het mengsel 10 tot 20 minuten staan.

Verwarm de (kokos)olie in een koekenpan. Doe hier vervolgens een schep van het beslag  in en bak het pannenkoekje aan beide kanten goudbruin. Doe hetzelfde met de rest van het havermoutmengsel.

Garneer je pannenkoekjes zoals jij dat lekker vindt. Strooi er bijvoorbeeld blauwe bessen en kaneel op en giet er nog wat honing overheen.

Beeld: iStock

Havermoutkoekjes

Havermout koekjes
Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen
  • 100 gram havermout
  • 15 gram muesli met pitten en zaden
  • 10 gram honing
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 15 gram geraspte kokos

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek de bananen in stukken en doe ze in een kom. Prak de banaan met behulp van een vork vervolgens fijn tot een papje ontstaat.

Voeg de rest van de ingrediënten aan de fijngeprakte bananen toe en schep het geheel goed om tot een smeuïge, aan elkaar plakkende massa.

Schep met behulp van een lepel hoopjes van het koekmengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk de koekjes voorzichtig iets aan.

Bak de gezonde havermoutkoekjes 20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.

Bron: Ohmyfoodness

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.