Afvallen? Van kritiek kom je kilo’s aan

afvallen

Hoe je omgeving –je partner, je vrienden, je ouders – omgaat met jouw gewicht heeft effect op het cijfer op de weegschaal.

Heel verrassend is de uitkomst van dit onderzoek niet, omdat het behoorlijk logisch klinkt, maar toch is het cijfertje op die verdraaide weegschaal voor veel mensen nogal een issue. Belangrijk dus om niet alleen je levensstijl aan te pakken, maar ook je omgeving. Van kritiek en rottige opmerkingen kom je alleen maar aan, terwijl steun en acceptatie zorgen voor op gewicht blijven, of zelfs afvallen.

Afvallen of aankomen?

Voor het onderzoek over gewicht, acceptatie en het commentaar van anderen werden negen maanden lang 187 vrouwen gevolgd die iets aan hun gewicht wilden doen. Er werd aan ze gevraagd of ze hun gewicht bespraken met vrienden, hun partner of hun ouders en, als dat het geval was, wat voor reacties ze daarop kregen. Negen maanden later waren de vrouwen die bekrititeerd werden gemiddeld meer dan 2 kilo aangekomen terwijl de vrouwen die support uit hun omgeving kregen gelijk waren gebleven of een halve kilo waren afgevallen.

Gezondere keuzes

“We kennen allemaal iemand die het zegt als we zijn aangekomen of die voorstelt ons te helpen met afvallen,” zegt hoofdonderzoeker Christine Logel, “Maar deze onderzoeksresultaten laten zien dat dit soort commentaar misleidend is.” Uit een studie van een half jaar geleden kwam ook naar voren dat ‘fat shaming’ een averechts effect heeft. Geaccepteerd worden door anderen heeft een grote impact op je gewicht. De vrouwen die meewerkten aan het onderzoek vielen misschien geen kledingmaten af maar de vrouwen die positieve commentaren van hun omgeving kregen, voelden zich minder slecht over hun gewicht, maakten gezondere keuzes en gingen sporten.

De eerstvolgende keer dat je een rottige opmerking krijgt over je gewicht of je voornemen gezonder te gaan leven, is een lesje vriendelijkheid dus de perfecte respons…

Bron: Refinery29
Beeld: iStock