Aha: witte vlekjes op je nagels komen dus niet door een tekort aan calcium

witte vlekjes op nagels

Witte puntjes, vlekjes of stippen op je nagels. Wie kent ze niet. Je hoort je moeder het nog roepen, maar nee mam het is dus géén tekort aan calcium, zink of andere vitaminen. Maar wat is het dan wel?

Lees ook: Vrouw met langste nagels ever knipt ze na 30 (!) jaar

Laten we vooral eerst zeggen: de vlekjes zijn geheel onschuldig en absoluut niet gevaarlijk. O,ja ze doen ook geen pijn. Voor de witte vlekjes op je nagels, bestaat een heuse medische term. Namelijk: ‘Puncate Leukonychia‘ ook wel melkvlekjes genoemd.

Keratine

Ondanks het melk-gedeelte, heeft het dus niks met calcium te maken. Onze nagels (en haar) zijn opgebouwd uit keratine, anders dan botten. Botten zijn opgebouwd uit calcium. Nagels dus dus uit keratine. Een tekort aan calcium kan je dus niet vaststellen aan de hand van je nagels (ha!).

Dat blijkt ook uit onderzoek van Dr. Ian Reid dat werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Reid onderzocht een groep van 683 vrouwen die hij in twee groepen verdeelde. De ene groep moest extra calcium slikken en de andere groep kreeg een placebo. De placebogroep had uiteindelijk dezelfde nagelkwaliteit als de onderzoeksgroep.

Lichte verwonding

Maar wat is dan wel de reden? Die is een stuk minder spannend. Het witte vlekje verschijnt namelijk op je nagel als je je gestoten hebt. Niet direct overigens. Je moet je dan stoten in de vroegste groeifase van de nagel (ongeveer 6 weken voordat ie op je vingertop zit). De lichte verwonding veroorzaakt dan een witte vlek op je ‘jonge’ nagel. Eigenlijk wordt het aanmaakproces van de nieuwe nagel flink in de war geschopt, waardoor een vlekje ontstaat.

Wist je trouwens dat nagels supersnel groeien? Gemiddeld groeien onze vingernagels 3,5 millimeter per maand. Teennagels groeien dan weer trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: HLN| Beeld: Thinkstock
Viva's Naomi (28) droomde ooit van een glansrijke carrière als actrice, maar heeft uiteindelijk gekozen voor journalistiek. In haar vrije tijd staat ze graag haar vrouwtje in de sportschool. Is een te grote dierenvriend (bus gemist omdat ze een kat aaide) en heeft een zwak voor roze koeken. En dan vooral in combinatie met Netflix en haar beste vriendinnen.