Andropauze: De mannelijke menopauze

andropauze

rebecca_siteMannen: ze zullen nooit begrijpen hoe het voelt om ongesteld te zijn of een kind te krijgen, maar gelukkig blijkt er wel iets anders te zijn wat we met ze kunnen delen. Wat blijkt? Ook voor mannen bestaat er zoiets als een menopauze. Hieronder alles over de andropauze.

Door: Rebecca Hagens

Andropauze

De andropauze is een geleidelijke afname in testosteron. Dit is ook gelijk het verschil met onze vrouwelijke variant. De menopauze ontstaat namelijk als de productie van hormonen ineens omlaag schiet. Het testosteronniveau van mannen neemt geleidelijk af als ze ouder worden. Dit gebeurt gemiddeld met één procent per jaar vanaf het dertigste levensjaar. Een man van zestig heeft dan bijvoorbeeld nog maar zeventig procent testosteron.

Grumpie

Is jouw vent de laatste tijd behoorlijk chagrijnig? Dat is één van de symptomen van de andropauze. Veel van de symptomen van de mannelijke menopauze zijn gelijk aan de symptomen van de vrouwelijke variant. Ervaart hij een lager libido, heeft hij moeite met het krijgen of houden van een erectie, last van vermoeidheid, depressie, irritaties en een slecht humeur, verlies van kracht of spiermassa, een toename van lichaamsvet en opvliegers? Gefeliciteerd, de andropauze is begonnen!

Vetverlies en vitamine D

Een simpele bloedtest is voldoende om het testosteronniveau vast te stellen. Blijkt jouw man inderdaad een laag testosterongehalte te hebben, dan is dat absoluut geen reden om de noodtoestand uit te roepen. Er zijn genoeg manieren om het gehalte weer omhoog te krijgen. Overleg ten eerste met een uroloog. Deze kan zijn medische situatie beoordelen om de juiste aanpak vast te stellen. Zelf kan er ook een hoop worden bijgedragen. Let bijvoorbeeld op de eetgewoonten. Als je man wat gewicht verliest, met name het buikvet, dan schiet het testosteronniveau weer omhoog. Daarnaast is vitamine D het grote geheim voor een gezond testosterongehalte. Dit kan door middel van supplementen, of door het menu wat aan te passen. Voedsel als schelpdieren, tonijn, zalm, eigeel en bonen zijn een bron van vitamine D. Op deze manier eet je jezelf zó de andropauze weer uit.

Beeld: iStock