Aruba: zon, zee, strand en… Starbucks?

fec89b008e6111e28e0922000a9f1335_7

Vorige week vloog ik voor mijn website Culy.nl naar het zonnige Aruba om daar de culinaire pareltjes te ontdekken. Anderhalf jaar geleden bezocht ik Curaçao voor een soortgelijke trip. Ik kon nu dus een mooie vergelijking maken tussen de twee eilanden, die op mij eigenlijk redelijk hetzelfde overkwamen. Allebei behorend tot de Nederlandse Antillen, allebei bekend door prachtige stranden, een kleurrijke historie en een mix van vele culturen. Maar verder? Voor mij inwisselbaar.

Aan de Arubaanse frappuccino
Could I have been more wrong?! Tuurlijk, de stranden waren op beide plekken wit, de zee azuurblauw en het weer goddelijk. Maar waar Curaçao traditioneel en cultureel was, bleek Aruba veel beter in massatoerisme. Ter illustratie: op Curaçao at ik Caribische rijstgerechten en gebakken banaan, op Aruba dronk ik een caramel frappuccino bij Starbucks.

Hallo, Amerikanen
Ja, dat lees je goed. Op Curaçao vond ik destijds ergens één verdwaalde McDonald’s – waar ik natuurlijk niet heen ging, met al die toffe traditionele tentjes eromheen. Maar op Aruba zwommen we in de fastfoodketens; van Dunkin’ Donuts tot Wendy’s en van Pizza Hut tot KFC. De reden? De enorme hoeveelheid Amerikaanse toeristen. Die vinden het schijnbaar prettig om veel ‘van thuis’ tegen te komen op hun vakantiebestemming. Dus ook de grote gouden M. Waarom ze daar zo blij van worden is mij een raadsel; als ik in het buitenland ben, vooral in (Godbetert!) de Cariben, dan wil ik juist géén Febo-muren en Whoppers tegenkomen. In Amsterdam wemelt het daar al van, mag ik even een break als ik er tussenuit ben?!

Zonde van de vis
Gelukkig vond ik, met behulp van de lokale gids, genoeg verborgen hotspots (zonder hamburgers!) die zeer de moeite waard bleken. Spartelverse vis, traditionele recepten en bijzondere locaties, zonder glazen ruiten met Euroknallers. (Je leest mijn verslagen overigens hier). Maar toch moet het me van het hart. Waarom zien Amerikanen de McDonald’s als cultuur, terwijl het merendeel van de Europeanen een museum, lokale kroeg of uitkijktoren waardeert op vakantie? Ik chargeer natuurlijk flink, want er zijn in elke bevolkingsgroep talloze uitzonderingen, maar toch. Arubaanse chefs gaven zelfs aan bepaalde menu’s te serveren omdat er zoveel Amerikaanse toeristen kwamen eten: zij wilden geen delicate hapjes van vers gevangen vis, maar mashed potatoes met grote T-bone steaks. Die de Arubanen moeten importeren uit… juist.

Cultuurbarbaren
Een prachtig eiland, Aruba, maar dit blijft me een raadsel. Misschien moeten ze lef tonen, de drive-through-fastfood-bunkers lozen en laten zien wat Aruba zélf te bieden heeft. Want er zitten genoeg talentvolle chefs, en de lokale keuken is écht de moeite waard. Dan verliezen ze wellicht wat cultuurbarbaren, maar er komen genoeg foodies voor terug. Ik in ieder geval.

Foto: eigen bezit