Bourgondisch smullen (+recept!)

Het is alweer veel te lang geleden dat ik ‘kip uit de oven’ heb gemaakt… Jammer, want oh zo lekker! Een heerlijk bourgondisch gerecht waar je met z’n alleen lekker van kunt smullen.

Kip uit de oven

Ingrediënten:

  • 1 kg roseval aardappels
  • 1 citroen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn – 1 takje fijngehakt, 2 takjes in tact laten
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 el olijfolie
  • 1 scharrelkip
  • Optioneel: meestal kijk ik even wat ik nog in de koelkast heb. Overige groenten zoals courgette en paprika kunnen ook aan het gerecht worden toegevoegd.  Een beetje improviseren kan geen kwaad!

Om erbij te serveren:

Olijfmayonaise. Zelf vind ik het lekker om de mayonaise te mixen met mosterd:  mosterdmayo. Of appelmoes voor de kids!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de aardappels schoon en snijd ze in twee stukjes. Boen de citroen schoon, pel de uien en snijd ze in grove partjes. Pel de knoflook. Schep in een grote braadslede de aardappels om met de ui, knoflook, rozemarijn, 3/4 van de citroen en 3 eetlepels olijfolie. Bestrooi met zout en peper.

Smeer de kip in met de overige 3 eetlepels olijfolie. Strooi er zout en peper over en strooi wat in de buikholte van de kip, doe daar ook een paar partjes ui en de overige citroen in. Bestrijk de rug van de kip met de olijfolie, zout en peper en schuif twee takjes rozemarijn onder het vel. Strijk daar ook wat olijfolie, zout en peper.

Leg de kip met de borstkant naar beneden tussen de aardappels. Schuif het bakblik op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven. Keer na 30 minuten de kip op de rug en rooster nog 40 – 50 minuten. Schep tijdens het bakken de aardappels af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruin worden.

Bueno appetito!

CC foto: Dunechaser