Broodrol, daar zit wat in!

Zelfverzonnen en slimme eetoplossingen, ik hou ervan. Deze week dan ook een recept wat ik via een vriendin heb ontdekt, die het weer van haar tante heeft geleerd. Netwerken kan dus ook goed zijn voor je kookkunsten!

Brood, de ultieme brandstof voor pubers
Ik ben een echte broodliefhebber, wat volgens mij is ontstaan toen ik als kind niets lustte. Brood daarentegen was mijn favoriet, wat escaleerde in de pubertijd waarin ik een viertal sneeën brood als ontbijt en een zestal sneeën in de lunchpauze at. Tja, als puber heb je nou eenmaal veel energie nodig (en dan tel ik de broodjes kroket en met chocolade overgoten suikerwafels uit de schoolkantine nog niet mee).

Customize!
Ik lust dan inmiddels misschien wel zo’n beetje alles maar brood behoudt haar top 10-positie. Van stokbrood, zelfgesneden Waldkornbrood, Turks brood, ciabatta, Italiaanse bollen en breekbrood tot een gewone boterham. Tijdens mijn laatste jaar studeren aan de UvA at ik bij een vriendinnetje in Utrecht. Wat staat er op het menu? ‘Broodrol’, zei ze. Ik dacht: iets met brood wat ik nog niet ken, interessant! Uiteindelijk bleek de broodrol een allrounder te zijn. Je vult de broodrol namelijk met waar je op dat moment zin in hebt, helemaal naar eigen smaak te customizen dus.

Gevulde broodrolletjes (vrij naar het recept van de tante van Marlou)
1. Met tomatensaus, Coburger ham, gegrilde courgette en mozzarella
2. Met gegrilde courgette, geitenkaas, honing, tijm en pijnboompitten

Ik heb twee kleine broodrolletjes voor mezelf gemaakt (zie foto). Dat is met vulling voldoende als avondmaaltijd. Ik zou er dan wel een salade bij serveren. De ingrediënten zijn gebaseerd op vier broodrolletjes, dus een avondmaaltijd voor twee personen. 

Nodig
· Twee pakjes croissantdeeg van 250 gram (bijv. Danerolle)
· Grote courgette of twee kleine courgettes
· 2 tenen knoflook
· 1 klein blikje tomatenpuree
· 2 bollen mozzarella
· Een paar plakjes Coburger ham
· Tomaat, klein gesneden
· Honing
· Gedroogde tijm
· 1 plak verse geitenkaas (van de versafdeling, ongeveer 100 gram)
· Klein handje geroosterde pijnboompitten

Maken
1. Verwarm de oven voor (200 graden).
2. Maak de verpakkingen open en haal het deeg eruit. In plaats van driehoekjes moet je rechthoeken overhouden. Knijp en druk de gekartelde lijnen in het deeg goed dicht, met natte vingers gaat dit het best. Voor twee personen heb je vier rechthoeken nodig. Met het deeg dat je overhoudt kun je van alles doen, van croissantjes maken tot hartige taartjes. Bewaar het in de koeling, bijvoorbeeld in plastic folie.
3. Laat een grillpan heet worden, was de courgettes en snijd ze in plakken van ongeveer 3-5 mm. Snijd een teen knoflook doormidden en wrijf met de snijkant over de courgette-plakken. Smeer ze daarna in met een beetje zonnebloemolie (licht inwrijven is voldoende, het moet niet te vettig worden).
4. Grill de plakken tot je bruine strepen aan elke kant ziet en ze zachter zijn geworden.
5. Meng de tomatenpuree met een teentje knoflook, peper en zout.
6. Verdeel de tomatenpuree als saus over twee van de vier deeglapjes.
7. Leg daarop de Coburger ham en gegrilde courgette. Leg de courgette in de breedte en niet in de lengte van het deeg, dat is makkelijk met oprollen.
8. Verdeel nu de mozzarella en tomaat over de courgetteplakken en maak af met peper en zout.
9. Voor de andere twee broodrolletjes meng je honing met een beetje gedroogde tijm. Eventueel kun je een beetje Griekse yoghurt of mayonaise toevoegen om het te binden tot een sausje, dit hoeft niet. Wrijf dit over het deeg, net zoals de tomatenpuree bij de vorige broodrolletjes.
10. Leg daarop weer de courgetteplakken en verkruimel de verse geitenkaas erover. Maak af met een beetje tijm, naar smaak eventueel nog een beetje honing en ten slotte de pijnboompitjes.
11. Nu kun je de vier plakken oprollen tot een broodrolletje. Leg ze in een ingevette ovenschaal en zet deze 15-25 minuten in de oven. Let op dat de bovenkant niet verbrandt. Worden ze te bruin voordat de baktijd voorbij is? Dek de schaal dan de laatste minuten af met aluminiumfolie.

geen
Eet smakelijk!

CC foto: privébezit