Chardonnay is geen wijn

Ik bestel een biertje en een droge witte bij de barman. ‘Chardonnay of Sauvignon’, vraagt hij. Hoewel ik niet weet of ik een verstandige keuze maak, twijfel ik geen moment. Proost!

Bekende weg
Ik heb niets tegen Chardonnay, maar wel tegen die hele poeha die eromheen hangt. Ik lust het wel, maar sinds enige tijd boycot ik die fles. Tijdens mijn horecacarrière kreeg ik van mijn leidinggevende de tip om de gasten te laten kiezen tussen de huiswijn of Chardonnay. Gek genoeg gaat 90% van de mensen dan voor de makkelijke weg. Chardonnay klinkt bekend, dus dat rolt al snel uit de mond. Wat de gasten niet weten, is dat de gekozen wijn per glas een euro meer kost dan de huiswijn.

Druif
Eén keer had ik te maken met een zogenaamde wijnexpert, die aandachtig toekeek hoe ik zijn Chardonnay inschonk. Op het etiket miste hij de grote letters C-H-A-R-D-O-N-N-A-Y. Hij zei tegen mij: ‘dit is geen Chardonnay’. Ik keek hem verbaasd aan en drukte hem op het hart dat dit toch echt een Chardonnay was. Hij hield vol en wees mij op het etiket. Waarop ik heel intelligent probeerde over te komen: ‘maar meneer Chardonnay is geen wijn. Chardonnay is de druif waar de wijn van gemaakt wordt.’ Ik ben geen wijnkenner, maar dit was mij toevallig net uitgelegd. Een typisch gevalletje van ik drink Chardonnay, omdat het Chardonnay is. Hij dronk zijn wijn op en mijn chef was tevree met de euro extra in onze kas.

Poeha
Sinds die baan heb ik altijd het gevoel dat ik erin wordt geluisd als ik Chardonnay aangeboden krijg. Terwijl het natuurlijk ook een heerlijke wijn kan zijn. Het voelt voor mij als huisgemaakte appeltaart die bij de groothandel is ingekocht of mousserende wijn die wordt verkocht als Champagne.

‘Sauvignon alsjeblieft!’, zeg ik vastberaden tegen de barman.

CC foto: TinyTall