Chunky eiersalade met Italiaanse roots

Elke feestdag die een uitgebreide lunch legitimeert is een feestdag die ik vier. Zo heb ik sinds ik niet meer in de Paashaas geloof, niet zoveel meer met Pasen.
Maar voor twee uur lang genieten van broodjes met een breed assortiment aan beleg ben ik wel te porren.


Een goed begin is het halve werk

De familiebrunch met Pasen dient twee doelen en is daarom een klassiek geval van een win-win situatie. Ongegeneerd alles uit het brunchassortiment proeven én een goed begin van het Paaspop-weekend. Paaspop is het eerste festival van het festivalseizoen en zoals het een goed festival betaamt, is een goede start van essentieel belang voor je algehele gesteldheid. Dus verschillende broodjes, soorten beleg en smeersels van ooms en tantes zijn elk jaar weer erg welkom.

Eiersalade maar dan anders
Met Pasen ontkomen we niet aan de eieren, dus ik zal jullie verblijden met een lekker recept. Want eigenlijk zijn de simpelste dingen vaak het lekkerst en al helemaal wanneer je er je eigen draai aan geeft. Het is het stoere broertje van de gewone eiersalade, met Italiaanse roots.

Homemade Italiaanse eiersalade
Met bieslook, basilicum, mosterd en balsamico-azijn

Nodig
•    Zes hardgekookte bio- of scharreleieren (maat L)
•    3 grote tomaten, in grove stukken gesneden
•    1 theelepel mosterd
•    1 eetlepel mayonaise
•    1 scheutje balsamico-azijn
•    Klein handje bieslook, in stukjes van 5 mm geknipt of gesneden
•    Handje basilicumblaadjes, in kleine stukjes gescheurd
•    1/4 teen knoflook, in kleine stukjes gesneden (of uit de knoflookpers)

Maken
1.    Doe de eieren na het koken in een pan of bak met koud water. Laat ze daar in afkoelen totdat je ze kunt pellen.
2.    Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken. Zijn de zaadjes erg groen, haal die er dan uit.
3.    Knip of snijd de bieslook in stukjes. Je kunt in plaats van bieslook bosui gebruiken, dat is ook lekker.
4.    Pel de eieren en hak in grove stukken (in plaats van met een ei-snij-ding).
5.    Meng de grove stukken ei met de tomaten, bieslook / bosui en knoflook.
6.    Voeg de mayonaise en mosterd toe. Ik gebruik altijd yoghurtmayonaise omdat die iets frisser is. Daarna voeg je een scheutje balsamico-azijn toe en wat peper en zout. Meng zodat alles bedekt is met een dun laagje. Zoals je ziet is mijn eiersalade er geen met dikke gele mayo-eierdooier-bedekking en dat is bewust. Mocht je het lekker vinden meer te gebruiken dan moet je dat natuurlijk lekker doen!
7.    Het laatste ingrediënt is het basilicum. Deze roer je op het eind door de salade.

CC foto: Natalie Maynor