Churro’s, een gat in de markt

Kan iemand voor mij het volgende gat in de markt realiseren? Churro’s! Dat zijn Spaanse snacks. Ze zien eruit als patatten die steroïden hebben geslikt, maar smaken naar oliebollen die ietwat krokanter zijn dan onze Hollandse deegballen. Heerlijk, dat zijn ze: Churro’s. Mocht je een kraampje zien waar ze worden verkocht: twijfel niet en stap erop af.

Goddelijke aardappeldrollen
Het produceren van deze lekkernij ziet er simpel uit. Een man zal de deegslierten met een hendel tot langgerekte worsten laten verworden, waarna hij ze afknipt met een schaar. De goddelijke aardappeldrollen vallen zo in het vet, om er wat minuten later uit te worden gevist. Ze eindigen in een papieren zakje, met flink wat kaneelsuiker er overheen. Dit soort gelegenheden verschijnen op de Hollandse kermissen. Verder zie je ze nergens.

In Spanje, daar zagen we ze overal in de winkelstraten. Elke broodjeswinkel had ook een Churro’s automaat, dicht bij de ingang, zodat de heerlijke geur van het gefrituurde genot zo de straat op kon waaien met de zwoele, Spaanse wind. Maar hier in ons koude Holland moeten we wachten totdat het kermis is. Ik zeg: waarom? Waarom verschijnen er nergens eetgelegenheden waar je deze heerlijke snack kunt nuttigen? Het is werkelijk waar een gat in de markt!

Eenarmige bandiet
Zelf zou ik dolgraag zo’n eettentje willen beginnen, in Tilburg of Breda, dat maakt me niet uit. Gewoon een leuke zaak, middenin de winkelstraat. En dan de hele dag aan zo’n eenarmige bandiet trekken. Gele papjes in het dampende vet storten. Ze zien aanzwellen tot gouden genotsstaven. Elke portie twee, drie euro. En dan maar geld ophalen: rijker worden dan dat je kunt worden met een echte eenarmige bandiet. Churro’s zijn eetbare goudstaven!

Maar ik zou mijn baan op moeten zeggen en is een risico wanneer je een vrouw hebt met wie je wat kinderen op de wereld hebt gezet. Je moet wel elke dag een brood kunnen ophoesten, want van churro’s eten groeien ze beter in de breedte dan in de lengte. Daarnaast moet je allerlei vergunningen hebben. Een ondernemersdiploma is ook vereist. Wat te denken van de huur van zo’n stek in het centrum van de stad? En het moet ook nog in het bestemmingsplan passen.

Gillend rijk
Ik geef het bij voorbaat op. Het is mij teveel gedoe. Daarom doneer ik mijn gat in de markt idee. Het is voor jullie! Begin zo’n Churro’s tentje. Echt, je wordt gillend rijk. Die vette snacks zijn superlekker en zwaar verslavend. Een dagje stappen in de stad wordt pas echt een feest wanneer er Churro’s zijn genuttigd. Ik zeg: gewoon doen. En dan het liefst in Tilburg, of Breda. Ik garandeer je dat je minstens één klant hebt. Want ik kom. Ze zijn zo lekker!

CC foto: avlxyz