De cupcake: nu écht not done of inmiddels een klassieker?

Afgelopen week las ik op NU.nl: “Vrouw reist 15.000 kilometer voor cupcake.” I couldn’t help but wonder…. Is die trend nog niet over?

Een cakeje in een hippere outfit
Het woord ‘cupcake’ heb ik iets te vaak gehoord de afgelopen jaren, en dat is absoluut ook mijn eigen schuld. Tientallen keren tikte ik de term op Culy.nl. Waarom? Omdat de bezoekers het graag wilden zien, en ik het zelf ook leuk vond. Ik zou liegen als ik nu zei dat ik dat arme cakeje ‘al jaren beu was’. Het is meer een vriendje waar je niet vanaf komt. We had fun, but it’s time for us to move on, baby. Een cupcake is ook maar gewoon een cakeje in een hippere outfit en met een opvallend kapsel. De cake blijft… cake.

Carrie & co
Maar toch, all over the world worden vrouwen nog steeds lyrisch van deze zoete traktatie, die begin jaren ’00 al werd gegeten door Carrie & Miranda in Sex and the City. De dames waren, al happend voor Magnolia Bakery aan de New Yorkse Bleecker Street, cupcake-lovers avant la lettre.

De bakafdeling groeit
Inmiddels maken Nederlandse huisvrouwen geen appeltaart of muffins meer, maar cupcakes. En cakepops en macarons, maar dat terzijde. De verkoop van vormpjes, frosting en fondant was nog nooit zo hoog. Elke supermarkt heeft tegenwoordig een bakafdeling, bijna uitgebreider dan het groenten-assortiment.

Not done?
De afgelopen jaren wordt de cupcake elke zoveel tijd weer als ‘not done’ bestempeld. Maar toch blijven we ze maken, kopen en eten. De Australische vrouw waar ik over las, vloog zelfs 15.000 kilometer om een cupcake te kunnen eten. “De vrouw had foto’s op internet gezien en wilde de cakejes wel eens proeven.” Nooit geweten dat in Melbourne geen banketbakkers bestaan!

Net als Uggs
Ik zou cupcakes in deze column voor de honderdste keer ‘passé’ kunnen noemen. Maar we zouden ze ook kunnen verheffen tot ‘klassiekers’, in hetzelfde rijtje als Frans gemanicuurde nagels en Uggs. Niet iedereen houdt van ze, ze zijn geroemd en verguisd, maar in the end willen we er allemaal wel een hapje van. Af en toe.

Foto: Flickr