Dag crème! Susanne maakt haar eigen cosmetica

cosmetica

Kokosolie, zeezout, avocado, citroen en honing. Nee, dit is een alledaags boodschappenlijstje, dit is de inhoud van het badkamerkastje van Susanne. Ze zweert bij natuurlijke middelen en maakt haar cosmetica daarom liever zelf.

Door: Sara Luijters | Foto’s: Maaike van Haaster

Susanne Pistoor (34, susannepistoor.com) is lifecoach en NLP-trainer. Neurolinguïstisch programmeren is een pseudowetenschap waarbij wordt gekeken naar je (onbewuste) gedrag en hoe je dat op een positieve manier kunt beïnvloeden.

“Ik was altijd dol op mooie beautyproducten. Ik kon echt genieten van een bodylotion van Dior, omdat ie er zo mooi uitzag en lekker rook en voelde. Die dure merken beloven van alles en je koopt er ook een soort status mee. Maar toen ik in korte tijd een aantal dierbaren verloor aan kanker, werd ik me bewuster van hoe we leven en wat we ons lichaam aandoen. Ik besloot dat ik het anders wilde doen en ging letten op de ingrediënten van producten en de gezondheidsrisico’s ervan. Zo ontdekte ik dat er veel mogelijke carcinogenen, kankerverwekkende stoffen, in de meeste verzorgingsproducten zitten. Ik weigerde die nog langer op mijn huid en in mijn haren te smeren, dus ik heb alle potjes in mijn badkamer aan een inspectie onderworpen. Met de Skin Deep-app van EWG kon ik via de streepjescodes achterhalen hoe schadelijk mijn producten waren. Het resultaat was dat ik heel veel spul weggegeven of weggegooid.”

Afkickverschijnselen

“Sindsdien gebruik ik uitsluitend natuurlijke of zelfgemaakte middelen, zoals kokosolie als gezichtscrème en baking soda met kokosolie en etherische pepermuntolie als tandpasta. Ik douche nog maar één keer in de week met zeep, van Weleda. Verder spoel ik het gewoon schoon met water. Mijn haren was ik elke drie dagen met shampoo van Grown Alchemist, die nauwelijks schuimt en nergens naar ruikt. Die lekkere geuren mis ik nog weleens. Het stoppen met beautyproducten was wel even afkicken, maar ik vind dit uiteindelijk toch een prettiger gevoel geven.”

Huis & haar

“Echte verbeteringen aan mijn haar of huid bespeur ik eigenlijk niet, maar de wetenschap dat ik geen giftige stoffen meer op mijn lijf smeer, is me veel meer waard. Het huis maak ik tegenwoordig schoon met vloeibare zeep van Dr. Bronner’s, waarmee je ook je haren kunt wassen. Kleding was ik met het ecologische wasmiddel Ecover, maar daarvoor zoek ik nog een groenere variant. Misschien wel die wasnoten. Mijn vriend is inmiddels ook overgestapt op natuurlijke verzorgingsproducten, maar zo’n wasnoot vindt ie maar niks. Dat gaat hem net een stapje te ver, haha. Een gezondheidsstrijder ben ik niet. Ik vertel het soms wel aan mensen, maar iedereen moet zijn eigen keuzes maken.”

Nog meer lezen over het zelf maken van cosmetica? Check VIVA 11! Je bestelt het blad hier online of lees het artikel via Blendle.