De hippe vreetschuur

Opscheppen tot je zoveel mogelijk verschillende gerechten op één bord hebt verzameld en eten tot het je neus uit komt. Mijn associatie met onbeperkt eten is nogal negatief. En dan heb ik het niet over een tapas- of sushibar waar je de hele avond kunt blijven bestellen. Maar dan doel ik op de vreetschuren met lopend buffet.

Het verblijf
Gisteren heb ik een nieuwe poging gedaan en ik moet zeggen het concept van deze vreetschuur was goed. Zoals de gastheer ons op het hart drukte: ‘je betaalt niet voor je eten en drinken, maar voor het verblijf en je mag tijdens het verblijf onbeperkt eten en drinken.’ Ik geef toe dit was een hippe en gezellige vreetschuur. Geen armoedige tafelrokken in dezelfde kleur als de gilets van het personeel maar een sfeervol, modern interieur.

Minibuffet
Ik ben jaloers op mensen die onbeperkt eten met hun verstand, die naast hun ogen en neus ook hun hersenen gebruiken. Een mandje brood, een bord salade, en een schaal patat worden gedeeld en verder zorgt ieder voor zijn eigen hoogtepunt. De kinderen duiken tussen de benen van andere gasten door in de koelkast op zoek naar Fristi en de rest van het gezelschap geniet, niet geheel onbelangrijk, samen van hun eigen minibuffet op tafel.

Verstand op nul
In de rest van het restaurant rent iedereen vraatzuchtig heen en weer tussen eettafel en buffet. Bij de grillplaat staat dan ook niet voor niets een bordje ‘maximaal 2 stuks per persoon.’
Terwijl de één nog staat te wachten op een gebraden kippetje heeft de ander de eerste happen van een heerlijk biefstukje naar binnen gewerkt. Stel je voor dat het eten koud wordt. Zelf kan ik de verleiding van het uitgebreide assortiment ook niet aan. Alles wat naar me lonkt, belandt op mijn bord. Dit resulteert vervolgens in een afvalbordje waar iedereen zijn resten op dumpt.

Zondigen
Even hadden we het onder controle: een mandje brood en ieder zijn eigen, alles behalve bescheiden, voorgerecht. Maar er zat niemand aan tafel met onmogelijke combinaties of eten met een bord in plaats van een bord met eten. Uiteindelijk gaan alle remmen los en maakt niemand zich meer druk over in welke volgorde het eten in je maag beland. Ook deze sfeervolle vreetschuur kon de vraatzucht niet in bedwang houden. Soms mag je je best eens overgeven aan deze zonde, toch?

© Foto: Getty Images