De lekkerste recepten zonder pakjes en zakjes

pakjes en zakjes

Elke donderdag behandelt VIVA een populair topic van het VIVA-forum. Deze week: vers koken en bakken!

In hoeverre komen jouw maaltijden uit pakjes en zakjes? Hoe verser, hoe beter, zo vinden de VIVA-forummers. Zij delen hun favoriete recepten waar geen voorverpakte ingrediënten aan te pas komen. VIVA zet er drie voor je op een rijtje.

Kip tajine met abrikozen, rozijnen en groene olijven

Ingrediënten: Kleine stukken kip (filet, dij of drumstick) • olijven • abrikozen • blanke rozijnen • 3 eetlepels zonnebloemolie • 1 flinke ui, gesnipperd • 1 teentje knoflook, gesnipperd • paar takjes koriander, gesnipperd • 1 eetlepel met een mix: paprikapoeder, zwartepeper, gember, kaneel, komijn en kurkumapoeder • 1 theelepel zout • 200 ml water

1) Zet de tajine op het vuur, doe hierin de olie, de kip, de ui en de knoflook en bak deze een halve minuut aan op een middelmatig vuurtje. Zet de deksel op de tajine en laat het nog even een minuutje bakken.

2) Strooi vervolgens de kruidenmix, het zout, en de koriander over de kip en roer het goed door.

3) Kook het water en doe het over de kip. Laat het geheel een half uur zachtjes koken.

4) Hierna doe je de rozijnen, de olijven en de abrikozen in de tajine en laat het nog ongeveer 20 minuten koken, tot de saus is ingedikt.

5) Je kan de tajine serveren met couscous, rijst of brood.

Pasta avocado

Ingrediënten: 1 avocado • 1 eetlepel Griekse yoghurt • 1 teentje knoflook, geperst • 1 eetlepel citroensap • 2 eetlepels olijfolie • 8 blaadjes basilicum • zout en peper • volkoren pasta • magere spekreepjes

1) Breng water aan de kook en kook de pasta 10 minuten. Bak ondertussen de spekreepjes in een koekenpan.

2) Snijd de avocado in stukjes en doe samen met de yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie en basilicum in een kom. Voeg zout en peper toe naar smaak. Mix het door elkaar in de blender of met de staafmixer tot een saus.

3) Als de pasta gekookt is, roer je het mengsel en de spekreepjes door de pasta.

Ontbijtmuffins met havermout

Ingrediënten (voor 8-9 muffins): 125 gram havermout • 125 milliliter plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk ongezoet • 2 eieren • 2 bananen • eventueel blauwe bessen • 2 theelepels kaneel • flinke hand walnoten • 2 theelepels bakpoeder • 1 flinke eetlepel kokosbloesemsuiker of honing (optioneel, want de bananen maken de muffins al zoet. Maar voor de échte zoetekauwen…)

1)  Verwarm de oven voor op 180 graden.

2) Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en meng tot een vloeibaar mengsel. Er mogen best wat grove stukken in zitten. Houd een paar walnoten achter als topping.

3) Schep het mengsel in de muffinvormpjes. De achtergehouden walnoten hak je fijn en strooi je over de muffins.

4)  Bak de muffins eerst een half uur op 180 graden. Daarna bak je ze nog een half uur op een lagere temperatuur, tussen de 90 en 120 graden.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.