De lente in mijn bol, én op mijn bord

e7cef57a78ea11e285f622000a1f8e95_7

Hoera, het is lente! Of nouja, zo voelt het al. Een beetje. Officieel begint het nieuwe jaargetijde pas op 20 maart, maar deze week lijken we al lekker gedag te zeggen tegen Koning Winter (at last…!) en plaats te maken voor een nieuw fris seizoen. Sunny side up, please!

Zeg maar dag, stamp
Veel mensen krijgen het lentegevoel van net gemaaid gras, pasgeboren lammeren of verse bloemen. Bij mij begint het echt te kriebelen als de ingrediënten op mijn bord zich beginnen aan te passen aan het nieuwe jaargetijde. De stoofpot en groentenstamp worden verruild voor frisse gerechten; salades, lichte soepen, gevogelte en véél groenten. Kiemen, zaden en noten zijn mijn eerste kievitseieren.

Volgens de seizoenen
Natuurlijk draait dit om voorradigheid bij de super en groenteboer; veel producten zijn seizoensgebonden en niet all year round beschikbaar – hoewel dit tegenwoordig steeds vager wordt, met behulp van kas en diepvries. Weet je overigens echt niet wat in welk seizoen groeit, dan raad ik je aan deze tabel te printen en in een keukenkastje te plakken. Zo kunnen we vanaf nu weer helemaal los met artisjokken, raapjes en bieten, maar ook fruit als bijvoorbeeld grapefruit. Voor de echt lekkere aardbeien is het trouwens nog even wachten tot eind april; je vindt ze nu al wel in de schappen, maar écht yummy zoet zijn ze helaas nog niet.

Dat kriebelende gevoel
Maar niet alleen de seizoenen dicteren de producten die op mijn bord komen, ook het gevoel in mijn lijf is mede-verantwoordelijk. Hetzelfde gevoel dat je hebt zo begin oktober: je krijgt zin in warme chocolademelk, dekentjes op de bank en marathonsessies Sex and the City. Precies een zelfde soort tinteling giert er begin maart door mijn leden: ik kan dan niet wachten op een glas Viognier in de zon op het terras, felgroene spruiten en kiemen in mijn salade en door Amsterdam fietsen zonder winterjas. Sowieso denk ik dat dat de allermooiste dag van het jaar is: de eerste avond dat je je beseft dat je zonder jas de fiets op kan. En dat je spontaan je eerste ijsje van het jaar gaat halen bij de Italiaanse ijssalon.

Lente in m’n lijf
Tot slot loopt mijn eetlust gelukkig precies synchroon met het bikiniseizoen. Omdat (of dankzij?) ik me in de winter kan verstoppen in dikke poncho’s en parka’s, durf ik me wel te buiten te gaan aan grote hopen aardappelpuree. Maar het vooruitzicht van een hete zomer en outfits met weinig stof, doet mij direct gezonder eten. Een soort culinaire Pavlov-reactie. En gelukkig maar; want dit wordt de eerste zomer dat ik weer een strak lijf ga tonen aan de buitenwereld. Welke bikini zou het beste matchen met een frisse Caesarsalade?

Foto: eigen bezit