‘De tv staat altijd te hard’ Als iemand in je omgeving slechthorend is

In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen last van gehoorproblemen. Maar 400.000 van deze mensen doen er daadwerkelijk iets aan. Merk je dat iemand in je omgeving slechthorend is? Zo kun je helpen.

‘Wat zeg je?’ Als je dat bijna altijd als antwoord krijgt op een vraag, weet je het eigenlijk al. Je vader, moeder of iemand anders die dicht bij je staat, heeft een gehoorprobleem. Dat is vervelend. Vooral voor degene die slecht hoort, omdat het vaak leidt tot miscommunicatie en misverstanden.

Ergernis en onbegrip

Slechthorendheid kan daarnaast voor irritatie, ergernis en onbegrip in iemands omgeving zorgen. De relatie met anderen wordt er sterk door beïnvloed. Waarschijnlijk vind je dat heel herkenbaar: je geduld raakt op en je vertelt misschien niet alles wat je wilt vertellen, omdat je vreest dat die ander je toch niet verstaat.

Moedeloos van alle irritatie

Maar ook op de slechthorende zelf heeft het z’n weerslag en zorgt het voor een hoop negativiteit. Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% bang is dat hun omgeving denkt dat ze niet geïnteresseerd zijn. En een vijfde merkt dat mensen het vervelend vinden om extra hard te moeten praten om te worden verstaan. Niet goed kunnen horen, kan er ook voor zorgen dat iemand er minder op uit gaat en sociaal geïsoleerd raakt. Erg vervelend.

Weg met dat taboe

Merk jij dat iemand in je omgeving slechthorend is? Overtuig de ander om een hoortest te doen. Met een hoortoestel vertraag je de verdere achteruitgang van iemands gehoor, omdat een hoortoestel de hersenen prikkelt. Zo kan diegene weer deelnemen aan het gewone leven en gesprekken volgen zonder miscommunicatie. Daarnaast zijn de hoortoestellen tegenwoordig zo klein dat je ze bijna niet meer ziet. Zeg dus dag tegen het taboe op gehoorproblemen en ga samen weer leuke dingen doen. Op naar Specsavers! De gediplomeerde audiciens kunnen mensen die nog terughoudend zijn over een hoortoestel goed adviseren en ze helpen een bewuste, weloverwogen keuze te maken. Kijk op specsavers.nl/audiciens voor meer informatie.

Beeld: iStock