Deze producten kun je beter niet invriezen

invriezen

Weer eens teveel gekookt, of ben je iets te enthousiast geweest tijdens het boodschappen doen? De VIVA-forummers (en wij ook!) zweren op zulke momenten bij het bestaan van de vriezer, die de houdbaarheidsdatum van je voedsel nog even voor je uitstelt. Maar kun je alles wel zonder na te denken in het vriesvak gooien? Hier lees je er wat je er beter niet (of juist wel) kunt bewaren.

Deze producten kun je beter niet invriezen:

  • Rauwe aardappels. Deze worden zacht en zoet van een vriesbeurt.
  • Melk met een laag vetgehalte. Melk met klonten is wel het laatste waar we op zitten te wachten.
  • Yoghurt. Hier kunnen net als melk vlokken in vormen.
  • Blok kaas. Plakjes en geraspte kaas kunnen daarentegen wel!
  • Voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte. Denk aan komkommers, sla, druiven, tomaten en appels.
  • Rauwe eieren. Zowel ongekookt als gekookt is een dikke no go.
  • Pasta. In principe kan het, maar de smaak wordt er niet beter op. Doe je het toch, dan kun je de pasta het beste eerst laten ontdooien in de koelkast en niet in bevroren in de magnetron zetten.
  • Gefrituurd voedsel. Gooi je het opnieuw in de frituur, dan heb je een nóg vettere hap.

Wat wél prima de vriezer in kan:

  • Pastasaus.
  • Soep. Zet een pannetje op laag vuur en het is zó ontdooid.
  • Fruit. Het lekkerst is om dit dan ook bevroren te gebruiken, dus bijvoorbeeld in een smoothie.
  • Rauw vlees. Hoe lang dit kan, verschilt per soort. Voor varkensvlees geldt ongeveer vier maanden, voor rund-/kippenvlees negen maanden.
  • Vis. Magere vis kun je zo’n zes maanden invriezen, vette vis drie maanden.
  • Gebak.
  • Brood. Tot twee maanden kun je je bammies probleemloos in de vriezer laten liggen.
  • Groenten. Om de voedingswaarde te behouden, kun je ze van tevoren het best blancheren (kort in kokend water voorkoken).
  • Smoothies. Kunnen ook nog eens als ijsje dienen.
  • Boter.
  • Stamppot.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.