Doe meer met munt!

Een aantal jaren geleden zag je opeens overal theeglazen met groene takjes opduiken. Verse muntthee deed haar intrede. Maar munt is niet alleen lekker in de thee, je kunt er ook heerlijk mee koken.

Instant frisheid
Munt is een kruid waarmee je meteen frisheid in een gerecht brengt. Dit is vooral heel lekker bij (ijs)desserts of fruitige gerechten. Maar munt is ook erg lekker bij bijvoorbeeld lamsvlees of dopperwtjes. Het is behoorlijk sterk van smaak, dus begin voorzichtig en voeg steeds wat toe totdat de smaak in balans is.

Munt als accessoire
Wanneer je het niet als hoofdingrediënt gebruikt, kun je munt nog voor allerlei andere dingen gebruiken.  De groene blaadjes doen het goed in ijsblokjes, mooi in een glas of karaf. Of zet een karaf water op tafel met takjes munt en citroen- of komkommerschijfjes.

Een toetje van Sjors
Deze week een zomers dessert van vriend Sjors, die mijn vriend en mij gisterenavond uitnodigde voor een etentje. Na een heerlijk bord asperges met ham, ei en gebakken kabeljauw werden we ook nog even getrakteerd op een lekker dessert: vers rood fruit met muntroom. Het recept staat hieronder..smakelijk!

Rood fruit met muntroom, voor 4 personen
Lekker met slagroom en een kletskop

Nodig
•    1 pakje slagroom
•    1 eetlepel suiker
•    een bosje of pakje gewassen verse munt
•    rood fruit, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien en bramen
•    4 kletskoppen

Maken
1.    Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker lobbig. Dat wil zeggen: tot deze de dikte van vla heeft.
2.    Maak de verse munt (de blaadjes, niet de takjes) klein in een hakmolentje en meng de munt daarna door de lobbige room. Proef of deze minty genoeg is en voeg eventueel meer munt toe als je dat lekker vindt. Hou je van zoet, check dan of je de room zoet genoeg vindt.
3.    Zorg dat je fruit schoon en/of gewassen is en verdeel over vier borden. Schep de muntroom op het fruit.
4.    Maak af met een toefje slagroom (zelf geklopt of uit een spuitbus) en een kletskop.
5.    Een paar blaadjes verse munt eroverheen en je hebt een lekker zomers dessert!

Tip: Voor extra fruitige frisheid kun je nog wat citroenrasp door de muntroom doen.

CC Foto: Privébezit