Een kijkje achter de schermen bij McDonald’s: hoe echt is dat?

De Canadese McDonald’s is sinds een paar maanden een charmeoffensief begonnen. In gelikte filmpjes beantwoorden ze ‘kritische’ vragen van fans die zij via Facebook en Twitter hebben gesteld. In de video pogen ze ons het échte verhaal te laten zien.

Zo is er een filmpje dat illustreert dat de burgers echt van rundvlees worden gemaakt. 100 procent rundvlees, zelfs. Of dat de Franse frietjes echt van aardappelen komen en dat er heus niet veel zout op wordt gegooid.

Waar is de secondelijm?
Er is zelfs een video waarin we achter de schermen worden genomen bij een commercial van de fastfoodketen. Dat er perfecte kaasplakjes, pincetten en Photoshop aan te pas komt, wisten wij natuurlijk ook wel. Verder ziet het er allemaal nogal natuurlijk uit. “Good to know is that all the ingredients we use in the commercial are the exact same ingredients that are used in the restaurants”.

Yeah, sure. Waar is de secondelijm waar de sesamzaadjes perfect mee op hun plek worden gelijmd? Waar is de nepsaus vol rode kleurstof die door moet gaan voor echte ketchup? Volgens de Canadese tak die deze filmpjes initieert komt dit er allemaal niet aan te pas. Ik geloof daar vrij weinig van. Heb jij ooit een hamburger gegeten bij de Mac die ook maar in de buurt leek te komen van de afgebeelde burger? Didn’t think so.

Charmant verpakt
De keten is zelfs zo lief om ons te demonstreren hoe we thuis de Big Mac kunnen namaken. Aardig, toch? Of is het slechts een extra topping op dit charmant verpakte broodje?

Kippenflurry
Ik ben absoluut voor transparantie, en moedig het beantwoorden van vragen door grote ketens alleen maar aan. Maar doe het dan écht goed: vertel dan ook echt hoeveel slechte vetten er in een burger zitten, dat reclames echt flink worden opgeleukt, en dat kipnuggets eigenlijk gepaneerde stukjes roze kippenflurry zijn (niet te verwarren met de McFlurry), gemaakt van kip en een hoop kippenafval, zelfs botjes.

Maar natuurlijk doen ze dat niet; dat zou verwoestend zijn voor het imago en allesbehalve likeable zijn. Maar wel eerlijk. En dan is de vraag: wat zien we liever? Een correct en eerlijk beeld, alle dirty details incluis, of een leuk opgepoetst verhaaltje? Wat mij betreft zetten ze de McHonest snel op het menu.

CC foto: Flickr