Een leven zonder chocola? Hè bah!

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Voor veel mensen hét moment om de boel eens radicaal om te gooien, wat eten betreft dan.
We zijn benieuwd: letten jullie op wat je snackt? En is het belangrijk om een slank lijntje te hebben?

In samenwerking met Startpagina.nl hielden we een onderzoek. Om met de laatste vraag te beginnen: de meeste vrouwen, namelijk 39% van de ondervraagden, vinden het enigszins belangrijk een slank figuur te hebben. Oftewel: dun zijn is niet van levensbelang. 29% vindt het niet zo belangrijk, en 13% van de dames kan het zelfs niets schelen. Een vijfde van de deelnemers aan dit onderzoek vindt het echter wél iets om over wakker te liggen.

Eten wat je wilt

Letten jullie überhaupt op wat je eet? Meer dan de helft (52%) doet dat wel en probeert gezond te eten. 31% is blijkbaar gezegend met een goed werkend metabolisme en eet alles wat ze wil. Heerlijk lijkt ons dat 😉 Bijna niemand telt alle calorieën – slechts 3%. De overige 14% let alleen op haar eten als er wat pondjes af moeten – in januari na alle calorievolle feestdagen, bijvoorbeeld.

Mochten jullie een dieet of lijnpoging starten, waar kiezen jullie dan voor? De meerderheid (46%) kiest voor een dieet waarin de koolhydraten zoveel mogelijk beperkt worden. Byebye boterham met kaas! 30% zou gaan voor een afvalmethode waarbij je punten telt en dus een bepaald aantal calorieën op een dag mag. Minst populair is een dieet waarbij je vooral lightproducten eet: 24% ziet dat wel zitten.

Een leven zonder lekkernijen

En stel je voor dat alle chocola, chips en koekjes werden verbannen in deze wereld en je alleen nog maar gezond kon eten. Zou je dat kunnen volhouden, een leven zonder lekkernijen? 41% ziet dat niet als een droomscenario, maar het zou wel lukken. 14% kan dat makkelijk, een leven leiden zonder lekkere snacks. 18% ziet dat echter totaal niet zitten: schuif maar door, die kaasplankjes en chocola!

Komen we daarna op de vraag welke snack jullie het meest zouden missen, mocht bovenstaand horror-scenario werkelijkheid worden. 😉 Het is geen verrassing, maar chocola staat met stip op nummer 1: een derde van de deelnemers kan zich geen leven voorstellen zonder bonbons en repen. Op de tweede plek met 20%: zoute snacks zoals nootjes en chips. Ook vette happen (kroketten, bitterballen, kaassoufflés…) blijken vrij onmisbaar: 19% zou deze caloriebommetjes het meeste missen bij een snackvrij bestaan. Zoetigheden als snoep (12%), ijs (10%) en gebak (8%) zijn minder populair onder de snackers.

Welke snack zouden jullie vooral missen?